Shtoj shumë peshë: Uria emocionale dhe si ta shmangim atë.

Nëse jeni gjithmonë të uritur, me siguri jeni mbipeshë dhe në një farë mënyre po përpiqeni të humbni peshë ose të mos shtoni akoma peshë. Kështu që ju përpiqeni të kontrolloni urinë tuaj në mënyra të ndryshme: ju anashkaloni vaktet ose hani gjërat e gabuara në orare të vona, ose hani shumë herë nga mëngjesi deri në mbrëmje vonë. Këto sjellje sigurisht që nuk ndihmojnë për të përmirësuar shëndetin tuaj, për të rregulluar ditën tuaj dhe, mbi të gjitha, nuk ju ndihmojnë të kuptoni dhe eliminoni shkakun e ndjenjës së urisë që ju stimulon të hani kaq shpesh. Nëse uria na sulmon shpesh, edhe nëse kemi ngrënë mjaftueshëm (d.m.th. kur trupi ynë nuk ka nevojë të ushqehet për shkak të mungesës së energjisë), shkaku mund të jetë me origjinë psikologjike, për shkak të një gjendjeje mërzie apo stresi që përpiqemi ta mbushim me ushqim.

 

Sukseset dhe dështimet

Pa dyshim, një dietë korrekte dhe e ekuilibruar e lidhur me aktivitetin e duhur fizik mund të sigurojë që metabolizmi ynë të funksionojë siç duhet. Nëse kemi nevojë të humbim peshë, një nutricionist mund të përshkruajë një regjim me pak kalori të krijuar posaçërisht për ne, e cila me siguri do të na bëjë të humbasim peshë në mënyrë të rregullt dhe të shëndetshme. 

Por nëse është kaq e thjeshtë, pse ka kaq shumë raste dështimi? Ata që nuk arrijnë të humbin peshë edhe kur recetat mjekësore janë absolutisht të përshtatshme, në shumicën e rasteve ndodh sepse nuk i zbatojnë ato. Shumë specialistë mjekësorë në shkencën e ushqimit raportojnë se te njerëzit pa sëmundje të veçanta, por mbipeshë ose obezë, mungesa e konsistencës në dietën e rekomanduar ose aktivitetin fizik, d.m.th. pamundësia për të hequr qafe zakonet e vjetra është shkaku kryesor i dështimit që çon në mos humbjen e peshës ose humbjen e peshës dhe më pas shtimin përsëri në peshë, ai që quhet efekti “yo-yo”.

Mekanizmat që rregullojnë ndjenjën e urisë dhe të ngopjes janë komplekse dhe të lidhura me proceset biokimike në trupin tonë, të cilat nga ana tjetër mund të ndikohen nga sjellja e të ngrënit (ushqimi, sasia dhe cilësia) dhe nga truri ynë. Ky proces është mjaft kompleks, por a është e mundur të kontrollohet uria? Jo gjithmonë. Kur uria “sulmon” është e vështirë të rezistosh. Shkaqet janë të shumta dhe jo vetëm patologjike siç është uria kompulsive por janë të lidhura me sjelljet që njerëzit kanë marrë ndër shekuj.

Ushqim për të festuar, qetësuar dhe ngushëlluar

 

 Të paktën një herë i ka ndodhur të gjithëve që të hanë për të “harruar” një episod të pakëndshëm. Që nga fëmijëria e hershme ne jemi mësuar nga prindërit tanë të marrim ushqim në kohë të caktuara: nëse fëmija qan, mund të përpiqeni ta ngushëlloni me biberon, për ta ngushëlluar ose më keq, për ta heshtur. Nëse sillemi mirë kur jemi të rritur, mund të na japin një çokollatë. Kjo bëhet edhe për të trajnuar qen ose kuaj. Që nga kohët e lashta, ushqimi ka qenë i lidhur me momente të këndshme për të festuar, por edhe për të përjetuar emocione pozitive më intensive. Të mos pranosh një copë tortë ditëlindjeje është si të tregosh qëllimin tënd për të mos marrë pjesë në festë. Pothuajse për të gjithë, ngrënia e ushqimeve shumë të shijshme apo të ëmbla, pirja e alkoolit shoqërohen me momente kënaqësie. Paraardhësit tanë e konsideronin ushqimin një aleat të vlefshëm për të lehtësuar mërzinë ose për të reduktuar ankthin. Edhe në ditët e sotme është e vështirë të kontrollohen emocionet si frika, trishtimi apo zemërimi dhe shpesh edhe ne hamë nga mërzia. Përveç kësaj sot ushqimi është bërë edhe një mundësi socializimi: ftesa për darkë, mirëseardhje, deri në fenomenet e fundit të “happy hour” që midis një aperitivi me bazë vere dhe vetëm 50 g patatina sjell rreth 400 kalori (Kcal).

Shoqërimi i ushqimit me emocionet dëmton ekuilibrin e bilancit të energjisë (duke futur më shumë energji se sa konsumohet) në këtë mënyrë, pothuajse pa e kuptuar, mund të rriteni me 10 apo më shumë kilogramë në 10 vjet.

Ushqimi dhe ankthi

Të kontrollosh urinë e dikujt, të vendosësh për të ngrënë dhe pirë në mënyrën e duhur gjatë festave, nuk është e vështirë, ka të bëjë me të moslejimin e teprimit. Kontrolli i episodeve të urisë “emocionale” të krijuar nga episodet negative nuk është aq i lehtë për shkak të ankthit që na shkaktojnë. Gjendja e ankthit nuk na lejon që të vendosim në mënyrë racionale nëse duhet të hamë apo jo, ne mund të vendosim të kënaqim nepsin tonë ose jo, por është shumë më e vështirë të mos përdorim ushqimin si ngushëllues nëse kuptojmë nga përvoja e të ngrënit se na pakëson ankthin. Ankthi me të vërtetë zvogëlohet, për shembull ngrënia e bukës dhe makaronave (karbohidrate ose sheqerna), mund të shkaktojë një ndjenjë qetësie sepse ndihmon në rritjen e përqëndrimit të serotoninës në gjak, një neurotransmetues që në fakt mund të konsiderohet si një antagonist i ankthit, i quajtur gjithashtu “hormoni i humorit të mire”. Njerëzit që përdorin ushqim për të reduktuar ankthin zakonisht hanë shumë dhe shtojnë peshë, shpesh deri në atë pikë sa bëhen obezë; kjo i shtyn të mos “pëlqejnë veten”, të kenë ndjenja faji e për pasojë ende ankth.

Gjendja e ankthit mund të shndërrohet në sëmundje dhe në këtë rast është mirë të mjekoheni dhe të kërkoni ndihmë nga një specialist, nëse përkundrazi gjenerohet nga zakone të gabuara mund të përpiqeni ta kapërceni duke u përpjekur para së gjithash të kuptoni shkakun.

Çfarë duhet të hani për të mos shtuar peshë

Përpara se të mendoni se çfarë mund të bëni për të mos qenë gjithmonë të uritur, është mirë të dini se çfarë dhe si duhet të hani. Marrja e energjisë (kaloritë) që duhet të merret në ditë duhet të jetë në përpjesëtim me harxhimin e energjisë, vaktet duhet të kenë një frekuencë të rregullt dhe të japin energji në mënyrë të diferencuar nëse është një nga vaktet kryesore (mëngjes, drekë, darkë). Përveç kësaj, shumëllojshmëria e ushqimeve është shumë e rëndësishme që trupi ynë të marrë të gjithë makro dhe mikronutrientët që i nevojiten çdo ditë. Llogaritja e kalorive shpesh është e vështirë, prandaj ju këshillojmë takimin me një mjek nutricionist. Klinika FitHealth ju ndihmon për të mbajtur një peshë të përshtatshme, pa hequr dorë nga shumë ushqime, sic ndodh shpesh në dietat “drastike” që tashmë dhe pse jokorrekte, gjenden kudo.

Le të përpiqemi të ndryshojmë zakonet

 

Ndër ushtrimet e shumta të ofruara nga disiplina e Programimit Neuro Gjuhësor (NLP) ka disa të përshtatshme që mund të na ndihmojnë të mos jemi të uritur gjatë gjithë kohës dhe ta konsiderojmë ushqimin për atë që është: një aleat që na jep gëzim dhe shëndet.

Ushtrimi i parë na sjell ndërgjegjësimin, hapi i parë në arritjen e ndryshimit.

Shkruani në një fletore çfarë po hani dhe pse po e bëni atë, duke theksuar rastin që ju shtyu të hani. Merrni fletoren me vete dhe gjatë ditës apo edhe kur ju sulmon një episod urie, lexoni çfarë keni shkruar.

Ngadalë do të kuptoni se çfarë jeni duke bërë në të vërtetë; Ky ushtrim ka bërë që disa njerëz me uri të detyrueshme të vëzhgojnë çokollatën që mbanin në mënyrë të pandërgjegjshme dhe të pyesin veten para se ta hanë: pse po e bëj këtë? Pas disa ditësh do të kuptoni se si është situata dhe ka mundësi që të vendosni të ndryshoni drejtimin e ushqyerjes. Pas ushtrimit të parë, të cilin në çdo rast do ta vazhdoni derisa të arrini qëllimin, duhet të bëni një të dytë.

Merrni një fletë letre A4 dhe vendosni një titull: DUHET TË HA SHUMË APO VETËM ATË QË MË DUHET?

Vizatoni një vijë vertikale në mes të letrës dhe shkruani PËRPARËSITË lart majtas dhe DISAVANTAZHET në të djathtë.

Me qetësi, ndoshta në mbrëmje ose në një kohë kur mund të reflektoni, filloni të mbushni kolonën e majtë me atë që mendoni se është përparësia e parë që merrni kur hani shumë, duke vendosur numrin 1) përpara përshkrimit, pastaj 2. ) dhe kështu me radhë. Pasi të bëhet kjo, shkoni djathtas dhe shkruani të parën nga disavantazhet. Mundohuni të shkruani të paktën 5 avantazhe dhe po aq disavantazhe.

Zakonisht kolona e djathtë mund të plotësohet lehtësisht me 5 ose më shumë disavantazhe, gjetja e 5 ose më shumë avantazheve është më e vështirë. Në shumicën e rasteve, në fund të vitit, rezultati mund të shihet me një shikim, sepse kolona e djathtë është më e gjatë. Pavarësisht nga numri i avantazheve apo disavantazheve, merrni një fletë tjetër A4 dhe me të njëjtët tituj, vendosni sipas rëndësisë avantazhet dhe disavantazhet e shkruara në fletën e mëparshme, në mënyrë që të lexoni menjëherë më të rëndësishmet për ju. Do ta gjeni veten duke pasur krah për krah avantazhin e parë sipas rëndësisë dhe disavantazhin e parë. Mendoni për këtë: çfarë është më e mira për ju? Vazhdoni kështu duke krahasuar avantazhet me disavantazhet që vijojnë dhe, nëse disavantazhet janë më shumë, krahasoni grupin e avantazheve me disavantazhet.

Në fund të ushtrimit mund të merrni një vendim dhe të zgjidhni midis dy opsioneve:

1) vazhdoni të hani aq shpesh sa jeni në një gjendje të caktuar emocionale pavarësisht se çfarë po bëni, pastaj shtoni peshë.

2) filloni të hani rregullisht duke u përpjekur të adoptoni një mënyrë jetese që ju bën të humbni peshë dhe të ktheheni në formë.

Gjithçka është në dorën tënde, por FitHealth Group ju ndihmon në krijimin e shprehive ushqimore të shëndetshme për ju dhe familjen tuaj, përmes konsultave me mjekun nutricionist, regjimeve të personalizuara apo dhe shërbimit Catering.