A kanë vërtet nevojë sportistët për suplemente ushqimore?

Ata që ushtrojnë sport, qoftë edhe në nivel amator, zakonisht janë më të vëmendshëm ndaj dietës së tyre dhe shpesh marrin lloje të ndryshme suplementesh ushqimore me besimin se mund të përmirësojnë performancën e tyre sportive ose të qëndrojnë në formë më të mirë.

Në sektorin e gjerë të suplementeve ushqimore një pjesë e madhe zënë suplementet sportive, kryesisht ato me bazë aminoacide (proteina), vitamina dhe minerale. Këto produkte shiten lirisht në farmaci, dyqane sportive dhe në internet dhe janë subjekt i reklamave shpesh mashtruese që lidhin drejtpërdrejt përdorimin e tyre me mundësinë e arritjes së rezultateve maksimale në sport. Por përdorimi i suplementeve ushqimore është shpesh i tepërt dhe, nëse bëhet pa mbikëqyrje dhe recetë mjekësore, madje mund të jetë i dëmshëm për shëndetin.

Sportet konkurruese dhe suplementet

Në sportet konkurruese, suplementet mund të përshkruhen nga mjekët sportivë ose nutricionistët si suplemente të cilat, krahas një diete të ekuilibruar, mund të kontribuojnë në arritjen e statusit ushqyes optimal. Megjithatë, bëhet fjalë për sportistë profesionistë, ata që luajnë 4-5 ndeshje futbolli në javë ose marrin pjesë në gara çiklizmi që i angazhojnë për 3-4 orë rresht. Shfaqje të tilla atletike përfshijnë një nivel të lartë të punës së muskujve, djersitje intensive dhe konsum të energjisë që mund të jetë edhe dyfish në krahasim me ditët kur atleti nuk merret me sport.

Humbja e kripërave minerale, vitaminave dhe proteinave, në këto raste, mund të kërkojë plotësimin e lëndëve ushqyese, pasi nuk është gjithmonë e mundur të rritet sasia e lëndëve ushqyese specifike me ushqim. Në çdo rast, mjeku sportiv ose dietologu, bazuar në karakteristikat e sportistit dhe sportin e ushtruar, do të vendosë se cilin suplement do të administrojë, sasinë dhe kohëzgjatjen e vetë marrjes.

Integratorët ushqimorë në sportin amator: modë apo domosdoshmëri?

Sportistët amatorë, ata që marrin pjesë për shembull në ndeshje (si futboll, basketboll, tenis, etj.) ose ushtrojnë sporte individuale (si noti, palestër, çiklizëm etj.), për një kohëzgjatje prej rreth 1 ose 2 orë, nga 2 a 4 herë në javë, edhe me një angazhim të mirë fizik por joprofesional, nuk kanë nevojë të përdorin suplemente për shkak të aktivitetit të tyre sportiv, përveç rasteve kur parashikohet nga mjeku.

Zakonisht, një dietë e ekuilibruar në karbohidrate (sheqerna), proteina, yndyrna, vitamina dhe minerale dhe proporcionale në kalori për të siguruar ekuilibrin e duhur energjetik, është në gjendje t'i garantojë sportistit amator një trup të fortë, një gjendje të mirë psikofizike të shëndetit dhe performanca sportive të mira.

Nëse nuk keni asnjë mënyrë dhe kohë për të llogaritur marrjen e energjisë dhe ushqimit të vakteve tuaja, mund të konsultoheni me mjeken nutricioniste pranë Klinikës FitHealth për të marrë regjimin ushqimor të personalizuar, apo të abonoheni tek FitHealth Catering për të marrë vaktet tuaja ushqimore me kalorazhin e përshtatshëm për ju!

Nëse ndiqni një regjim të saktë, marrja e suplementeve nuk ndihmon, siç mendohet, për të optimizuar efektet e stërvitjes ose për të përmirësuar performancën sportive; në të vërtetë, suplementet, nëse merren me tepricë ose kur nuk ka nevojë reale, mund të kenë efekte negative në shëndet, si dhe në vetë performancën fizike.

Suplemente vitaminash dhe mineralesh

Vitaminat dhe mineralet janë mikronutrientë themelorë, veçanërisht për ata që ushtrojnë sport, por është gjithashtu e vërtetë se çdo tepricë vitaminë-minerale e arritur me përdorimin e suplementeve (është e vështirë për t'u marrë në mënyrë natyrale) eliminohet në urinë (prandaj është e tepërt. ) ose mbahet në inde me efekte të mundshme negative si të vjella, diarre, dhimbje koke dhe humbje peshe. Në veçanti, simptomat e toksicitetit akut shfaqen kur futen sasi të vitaminës A që tejkalojnë kapacitetin e ruajtjes së mëlçisë (hipervitaminoza). SINU (Shoqëria Italiane e Ushqyerjes Njerëzore) informon se ata që marrin suplemente të vitaminës A nuk duhet të kalojnë dozat e vetme prej 120 mg dhe dozat e zgjatura prej 9 mg / ditë për burrat dhe 7,5 mg / ditë për gratë.

Megjithatë, është gjithashtu e rëndësishme të shmangen mangësitë e mundshme të vitaminave (avitaminoza), veçanërisht ato të grupit B. Vitaminat e grupit B, veçanërisht B1 dhe B12, janë thelbësore për transformimin e proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve në energji dhe, sipas disa studime janë të lidhura drejtpërdrejt me ruajtjen e performancës sportive. Prandaj është e rëndësishme, për të gjithë, por edhe më shumë për atletët, të marrin ushqime javore të pasura me vitamina B si mishi, peshku, vezët, qumështi dhe derivatet e tyre, frutat dhe perimet.

Vitaminat A, C dhe E janë gjithashtu shumë të rëndësishme, si dhe mineralet, si zinku dhe seleni, të cilët kanë një veprim të fuqishëm antioksidues kundër radikalëve të lirë, substanca të dëmshme për trupin që çlirohen gjatë prodhimit të energjisë.

 

Një sportist prodhon më shumë radikale të lira pasi ato “djegin” më shumë energji se normalja dhe për pasojë kanë nevojë për një furnizim më të madh me antioksidantë dhe lëndë ushqyese mbrojtëse.

Për të zbuluar nëse jeni duke marrë një sasi të mirë antioksidantësh apo jeni duke përjetuar stres oksidativ mund të realizoni testin e stresit oksidativ me anë të një mostre gjaku.

Këshilla lidhur me dietën e sportistit:

-Hani 4-5 porcione ushqime çdo ditë si makarona, oriz, bukë, patate ose gështenja: ofrojnë një dozë të mirë karbohidratesh dhe në versionin integral japin shumë fibra.

-Hani 1-2 porcione në ditë me ushqime proteinike sipas zgjedhjes suaj midis peshkut (të paktën 3 herë në javë), mishit (maksimumi 3 herë në javë), vezëve (jo më shumë se 3-4 herë në javë).

-Hani 2 porcione perime çdo ditë (të papërpunuara dhe të ziera) dhe 3 fruta të stinës, duke ndryshuar sa më shumë ngjyrat (e bardhë, jeshile, e verdhë / portokalli, vjollcë / blu, etj.): frutat dhe perimet janë të pasura me vitamina dhe minerale. Çdo ngjyrë korrespondon me lloje të ndryshme të antioksidantëve.

-Preferoni yndyrnat bimore, veçanërisht vajin e ullirit ekstra të virgjër, të pasur me antioksidantë të rëndësishëm si vitamina E dhe polifenole.