Fëmija im vuan nga intoleranca apo alergjia ushqimore?

Alergjitë ushqimore janë në rritje kohët e fundit, kështu që është e natyrshme të pyesim veten për dëmin e mundshëm për fëmijët tanë. Hulumtimi i alergjive ushqimore vlerëson se një në çdo 13 fëmijë ka alergji ushqimore, ose dy fëmijë në çdo klasë.

 

Ndërsa reagimet ndaj ushqimit mund të jenë serioze, është e rëndësishme të dini faktet dhe çfarë mund të bëni për të ndihmuar në uljen e rrezikut të fëmijës suaj. Trajtimet premtuese për alergjitë ushqimore japin dritën jeshile. Studimet e vazhdueshme tregojnë se mund të jetë e mundur të "desensibilizohen" fëmijët, madje edhe ata me reaksione të rënda.

 

Çfarë është një alergji ushqimore?

Një reaksion alergjik ushqimor ndodh kur sistemi imunitar sulmon një proteinë ushqimore që e percepton si një kërcënim për trupin. Simptomat mund të përfshijnë kruajtje ose ënjtje të gojës, fytit, fytyrës ose lëkurës; probleme me frymëmarrjen; dhe dhimbje stomaku, diarre, nauze ose të vjella. Një alergji e rëndë ushqimore mund të jetë kërcënuese për jetën.

 

Për të konfirmuar një alergji ushqimore dhe për të shmangur kufizimet e panevojshme dietike, duhet të bëhet një diagnozë e mirëfilltë nga një mjek. Ju nuk duhet të diagnostikoni veten ose fëmijën tuaj me një alergji ushqimore. Pranë Klinikës FitHealth do të gjeni doktorin Carmelo Rizzo me formim multidishiplinar në fushën e alergologjisë dhe nutricionit, i cili vjen nga një eksperiencë e gjatë në Itali.

Intoleranca ushqimore nuk është kërcënuese për jetën ose e njëjtë me një alergji ushqimore, megjithëse mund të japë simptoma të ngjashme. Për shembull, një fëmijë me alergji ndaj qumështit duhet të shmangë të gjitha produktet e qumështit, ndërsa një fëmijë që është intolerant ndaj laktozës (i mungon enzima për zbërthimin e sheqernave natyrale në qumësht), por jo alergjik, mund të jetë në gjendje të konsumojë sasi të vogla të qumështit pas një ndërprerje disa mujore.

Këtë mund ta qartësoni përmes kryerjes të testit të intolerancës dhe panelit të alergenëve, e gjithë procedura lehtësisht e realizueshme, vetëm me anë të marrjes së një mostre gjaku. Mund ta bëni shumë thjesht pranë klinikës tonë.

 

Alergjenët e zakonshëm

Është vlerësuar se 8% e fëmijëve kanë një alergji ushqimore. Alergjitë ushqimore më të zakonshme tek fëmijët janë kikirikët, qumështi, butakët dhe arrat e pemëve. Këto ushqime, së bashku me vezën, peshkun, sojen dhe grurin, përbëjnë 90% të të gjitha reaksioneve ndaj alergjive ushqimore (ndërmjet fëmijëve dhe të rriturve).

 

Këshilla për reduktimin e rrezikut të zhvillimit të alergjive ushqimore te një fëmijë

Tregoni kujdes të veçantë me praktikat e të ushqyerit gjatë viteve të para të fëmijës suaj, veçanërisht nëse një prind biologjik ose një vëlla ose motra është diagnostikuar me një sëmundje alergjike. Ndonëse ndjekja e këtyre këshillave të të ushqyerit nuk mund të garantojë që një fëmijë të mos zhvillojë një alergji ushqimore, mund të ndihmojë në uljen e rrezikut.

 

Ushqyerja ekskluzive me gji për tre deri në katër muajt e parë është treguar se zvogëlon incidencën e dermatitit atopik dhe të frymëmarrjes në fillimet e jetës, krahasuar me ushqyerjen e foshnjave me formulën e qumështit.

 

Vonesa e futjes së ushqimeve të ngurta përtej moshës 4 deri në 6 muaj nuk duket se ofron mbrojtje të konsiderueshme nga zhvillimi i alergjive ushqimore. Në fakt, studimet e fundit sugjerojnë se vonimi i futjes së ushqimeve potencialisht alergjike mund të rrisë edhe rrezikun e alergjive ushqimore. Megjithatë, ushqimet e tjera të ngurta duhet të futen së pari dhe vetëm kur fëmija të jetë gati për zhvillimin.

 

Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive dhe Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandojnë futjen e ushqimeve që përmbajnë kikirikë në forma që janë të sigurta për foshnjat që nga mosha 4 deri në 6 muaj për të ndihmuar në parandalimin e alergjive ndaj kikirikut. Për foshnjat me ekzemë të rëndë ose një alergji ndaj vezëve, mund të rekomandohet testimi përpara se të futni ushqime që përmbajnë kikirikë, prandaj sigurohuni që të diskutoni me mjekun. Nëse në çdo moment foshnja juaj reagon keq ndaj një ushqimi, si p.sh. zhvillimi i papritur i një sëmundjeje të lëkurës, frymëmarrje, të vjella ose diarre të tepërt, ose nëse keni ndonjë arsye të dyshoni për një alergji ushqimore, konsultohuni menjëherë me mjekun.

 

Mbajtja e fëmijës suaj të shëndetshëm dhe të sigurt nëse diagnostikohet me një alergji ushqimore

Pasi pediatri ose alergologu juaj të ketë testuar dhe konfirmuar alergjitë ushqimore, ju duhet të jeni të zellshëm për të shmangur ushqimin(et). Lexoni gjithmonë etiketat e ushqimeve dhe nëse nuk jeni të sigurt për një përbërës, telefononi prodhuesin për detaje. Informoni familjen, kujdestarët dhe mësuesit për alergjitë e fëmijës suaj. Disa njerëz nuk e dinë se sa serioze mund të jenë alergjitë ushqimore dhe mund të mos kuptojnë se edhe sasitë e vogla të një ushqimi mund të jenë problem. Përveç kësaj, sigurohuni që t'i mësoni fëmijët për alergjinë. Fëmijët mund të mësojnë të marrin përgjegjësinë për të shmangur ushqimet që shkaktojnë probleme.

 

Konsultohuni me një mjek dietolog për të zhvilluar një model të shëndetshëm ushqimi duke shmangur alergenet. Mund të duket më e lehtë për të eliminuar një grup të tërë ushqimor për një alergji specifike (p.sh. shmangien e të gjitha drithërave për shkak të alergjisë ndaj grurit), por është e rëndësishme të gjeni zëvendësues (në këtë rast, drithëra të tjerë) që fëmijët tuaj do të pranojnë, në mënyrë që ata të mund të vazhdojnë për të marrë të gjitha lëndët ushqyese që u nevojiten për t'u rritur.