Ja se çfarë shkakton humbja e peshës në trupin dhe trurin tuaj

Gjatë javës së parë, ju mund t’ju duket e lehtë për të humbur peshë thjesht duke kaluar në një dietë të shëndetshme. Por, ndërsa metabolizmi juaj përshtatet, ju nuk do të digjni aq shumë kalori sa keni djegur më parë.

Pra humbja e peshës shtesë do të bëhet akoma më e vështirë.

Për ta bërë më të rëndë situatën, do të filloni të përjetoni një rritje të oreksit. Pas një vakti, qelizat dhjamore çlirojnë një hormon të quajtur leptinë në gjak.

Kjo rritje në nivelet e leptinës sinjalizon trurin tuaj se jeni ngopur dhe duhet të ndaloni të ngrënit. Skanimet e trurit të pacientëve obezë  të cilët kishin humbur 10% të peshës së tyre trupore zbuluan se më pak leptinë çon në rritjen e aktivitetit në rajonet e trurit që kontrollojnë dëshirën tonë për të ngrënë.

Rezultati nuk është vetëm një oreks në rritje, por një kërkesë edhe më e fortë për të ngrënë ushqime të yndyrshme, me shumë kalori, sepse truri juaj po përpiqet të rivendosë nivelet normale të leptinës në trup.

Sidoqoftë, lufta kundër këtij impulsi të hershëm për t’u zhytur me kokë në pica dhe fast-food  është e vlefshme në planin afatgjatë.

Përveç rrezikut të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës, hipertensionit, kolesterolit të lartë dhe diabetit të tipit 2, shkencëtarët që studiojnë njerëzit me mbipeshë kanë gjetur se humbja e vetëm një kg peshë trupore zvogëlon katër kg të presionit në nyjet e gjurit.

Humbja e peshës së tepërt gjithashtu zvogëlon tendosjen në enët e gjakut, rrit rrjedhjen e gjakut në tru dhe rrit funksionin e përgjithshëm të trurit.

Disa studime kanë treguar se njerëzit që iu nënshtruan kirurgjisë për humbje peshe patën një përmirësim në aftësitë e kujtesës, përqendrimit dhe zgjidhjen e problemeve që në tremujorin e parë.

Plus, skanimet e trurit tregojnë se njerëzit që humbën peshë dhe e mbajtën atë për nëntë muaj reaguan ndryshe kur shfaqeshin imazhet e ushqimeve me kalori para se të humbnin peshën.

Rajonet e trurit që përpunojnë shpërblimin, motivimin dhe shijen nuk reaguan aq fort, ndërkohë që fushat që promovojnë vetëkontrollin e përgjithshëm kishin një nxitje në aktivitet.

Pra, duke luftuar dëshirat e hershme gjatë dietës për ushqime kalorike mund ta bëjë situatën  më të lehtë për ta kontrolluar më vonë. Rezulton – si çdo gjë tjetër – se humbja e peshës mund të bëhet më e lehtë me praktikën.