Suplementet ushqimore. Pse janë të rëndësishme?

Sa herë ju është thënë të hani më shumë peshk sepse është i mirë për trurin tuaj? Është thjesht një frazë e bazuar në traditën dhe zakonet tona, apo ka një arsyetim shkencor? Nutraceutika është shkenca që merret me arsyetimin shkencor. Le të shohim saktësisht se cilat janë produktet nutraceutike.

Termi Nutraceutical u krijua kohët e fundit, në 1989, nga Dr Stephen De Felice dhe rrjedh nga bashkimi i dy fjalëve, "ushqim" dhe "farmaceutik".

Nutraceutics heton me një qasje rigoroze, shkencore dhe klinike përbërësit funksionalë të ushqimeve që kanë efekte pozitive shëndetësore dhe promovojnë mirëqenien.

"Le të jetë Ushqimi ilaçi juaj dhe Ilaçet tuaja le të jenë ushqimi."

Hipokrati i pari, i konsideruar si babai i mjekësisë perëndimore, kuptoi rëndësinë e një diete të shëndetshme, të ekuilibruar dhe të larmishme.

Gjithnjë e më shumë njerëz po përpiqen të korrigjojnë dietën e tyre, jo vetëm për çështje estetike, por për të përmirësuar gjendjen e tyre shëndetësore. Nutraceutics bazohet gjithashtu në këtë koncept themelor dhe të domosdoshëm. Për shembull, ai heton pse është kaq e rëndësishme të shtoni fruta dhe perime në dietë. Bimët përmbajnë vitamina dhe minerale, por ato kanë edhe përbërës aktivë që mund të ndihmojnë në funksionimin e duhur të disa organeve ose disa sistemeve.

Le të marrim angjinaret. Veç rolit ushqyes, gjithashtu mbështet funksionin e duhur të mëlçisë. Përbërësit që kryejnë këtë funksion gjenden kryesisht në gjethe, të cilat nuk merren me të ushqyerit, ndaj nuk mjafton të konsumojmë shumë angjinare për të mbështetur funksionin e mëlçisë.

Nutraceutics identifikon përbërësit përgjegjës të bimës për efektet e dobishme në organizëm dhe na i sjell të përqendruara formë kapsulash ose tabletash për të rritur përfitimet e tyre. Ja pra çfarë janë realisht suplementet ushqyese.