Yndyrnat e ngopura, toksike për qelizat që prodhojnë insulinë

Një rritje kronike e niveleve të yndyrnave në gjak është e dëmshme. Produktet e ndarjes së yndyrnave, kolesteroli, rritja e niveleve të kolesterolit të keq, LDL, mund të shkaktojnë vdekjen e qelizave që prodhojnë insulinë në pankreasin tonë si rezultat i formimit të radikaleve të lira.

Pra, dietat e pasura me yndyrna të ngopura jo vetëm që shkaktojnë obezitet dhe rezistencë ndaj insulinës, por nivelet e rritura të yndyrnave të lira që qarkullojnë në gjak, të quajtura NEFA (acide yndyrore të paesterifikuara) shkaktojnë vdekjen e qelizave beta dhe kështu mund të kontribuojnë në humbjen progresive të qelizave beta në diabetin e tipit 2.

Diabeti i tipit 2 karakterizohet nga defekte si në sekretimin e insulinës edhe në veprimin e saj, dhe yndyrnat e ngopura duket se i dëmtojnë të dyja. Studiuesit tregojnë se konsumi i yndyrnave të ngopura zvogëlon ndjeshmërinë ndaj insulinës brenda disa orësh, dhe në persona jo-diabetikë.

Pra, rritja e konsumit të yndyrnave të ngopura ka një efekt të fuqishëm afatshkurtër dhe afatgjatë në veprimin e insulinës, duke kontribuar në mosfunksionimin dhe vdekjen e qelizave beta të pankreasit në diabet.

Yndyrnat e ngopura nuk janë toksike vetëm për pankreasin. Yndyrnat shtazore, të gjetura kryesisht në mish dhe qumësht - janë toksike në mënyrë universale veçanërisht për qelizat e mëlçisë dhe kontribuojnë në shfaqjen e sëmundjes së mëlçisë yndyrore, ndërsa yndyrnat bimore që gjenden në ullinj, arra dhe avokado nuk janë toksike.

Duke reduktuar konsumin e yndyrnave të ngopura, ne mund të jemi në gjendje të ndihmojmë në ndërprerjen e këtij procesi. Ulja e marrjes së yndyrnave të ngopura mund të ndihmojë në uljen e nevojës për gjithë atë insulinë të tepërt, për këtë arsye reduktimi i marrjes së yndyrnave të ngopura nga ushqimi në nivelet e insulinës është thelbësor.

Pra, çfarë e shkakton diabetin? Konsumimi i shumë kalorive të pasura me yndyrna të ngopura. Tani ashtu si të gjithë ata që pinë duhan nuk zhvillojnë kancer në mushkëri; të gjithë ata që hanë shumë yndyrna të ngopura nuk zhvillojnë diabet – faktori gjenetik kontribuon gjithashtu në shfaqjen e diabetit. Por, ashtu si duhani mund të thuhet se shkakton kancer të mushkërive, dietat me kalori të larta të pasura me yndyrna të ngopura konsiderohen aktualisht shkaku i diabetit të tipit 2.