Disbioza e zorrëve. Shkaqet dhe simptomat.

Meqenëse cdo ditë e jona fillon me trafikun e mëngjesit, ajo shënohet nga një seri e gjatë takimesh dhe detyrash që na shoqërojnë neurotikisht deri në mbrëmje, së fundmi duke hequr edhe pushimin e mesditës: siç thonë studimet e fundit sociologjike, dreka e ulur tani është zhdukur nga zakonet e jetës së sotme, të zëvendësuar, dhe jo gjithmonë, nga një sanduiç i shpejtë në këmbë. Siç theksoi psikoanalisti i njohur Hillman: "... mënyra jonë e të jetuarit dhe të menduarit është obsesive. Secili nga ne i nënshtrohet tiranisë së një jete në nxitim, një jetë në përshpejtimin e pamëshirshëm "

Në këto kushte stresuese është e lehtë të pësohet një çrregullim që kufizon rëndë gjendjen fizike dhe mendore të secilit person, duke ndikuar në shprehjen e epokës biologjike të një personi (mosha "reale"): disbioza e zorrëve favorizohet nga ushqimi i cekuilibruar, nga mungesa e aktivitetit fizik, nga përdorimi i ilaçeve të caktuara (antibiotikë, laksativë, kontraceptivë).

Në praktikë, flora bakteriale e zorrëve mund të ndryshojë dhe shkaktojë dysbiozë të zorrëve, një sëmundje e vërtetë, e karakterizuar nga disa simptoma të përcaktuara mirë:

• tretje e keqe

• fryrje barku

• kapsllëk i alternuar me diarre

• nervozizëm dhe ankth

• lodhje mëngjesore 

• çrregullime të gjumit

• kandidiaza vaginale

• infeksione orale

• aerofagia

• intoleranca ushqimore 

Një dietë e cekuilibruar, si në aspektin e cilësisë ashtu edhe për sa i përket shpërndarjes së vakteve gjatë gjithë ditës dhe mënyrës së marrjes së tyre, shpesh tepër të shpejtë, është e dëmshme për zorrën dhe parandalon trupin nga marrja e duhur kalorike dhe ushqyese. Ky lloj regjimi shpesh shoqërohet me një mënyrë jetese të parregullt, e cila ndryshon ritmin e zgjimit të gjumit, me pasoja negative të pashmangshme në funksionimin e zorrëve.

Një shkak tjetër është marrja e ilaçeve të tilla si antibiotikë, anti-inflamator, antidepresivë, kontraceptivë që jo vetëm theksojnë shprehjen simptomatike të disbiozës së zorrëve, por janë gjithashtu i njëjti burim, për shkak të dëmtimit të shkaktuar prej tyre në florën bakteriale. Kjo e fundit gjithashtu mund të dëmtohet nga veprimi lokal i metaleve të rënda, të tilla si alumini, merkur, plumbi, i cili mund të arrijë në zorrë përmes zinxhirit ushqimor.

Ndryshimi i ekuilibrit cilësor dhe sasior të florës bakteriale të zorrëve mund të përfaqësojë një kofaktor të rëndësishëm në manifestimin e kapsllëkut dhe të ashtuquajturës zorrë e trashë irrituese, meteorizmit (d.m.th. bark dhe rëndim), dhimbje barku, tretje të keqe (dispepsi), erë të keqe në gojë, inflamacion etj.

Përveç kësaj, pasojat sistemike të disbiosës janë të shumta dhe shumë të rëndësishme: aktivitet i ulët imunitar, dismetabolizmat (rritje të kolesterolit dhe triglicerideve, sheqerit në gjak dhe uricemisë), predispozicion ndaj infeksioneve, humbje të energjisë, manifestimeve alergjike, etj. rritja e afeksioneve të zgavrës së gojës (bajamet, faringjit, tracheiti, bronkiti), vështirësi në humbjen e peshës dhe humbjen e flokëve. Prandaj disbioza e zorrëve klasifikohet si një sëmundje e vërtetë, duke ulur cilësinë e jetës. Ajo konsiston në një ndryshim ekologjik të mikroflorës që gjendet në: zgavrën e gojës, traktin gastrointestinal dhe vaginal.

Në ditët e sotme, përvec testit të intolerancës ushqimore është e mundur të diagnostikohet disbioza e zorrëve përmes një testi të thjeshtë të urinës, i cili lejon të theksohet teprica ose mungesa e metabolitëve që rrjedhin nga aktivitetet metabolike të zorrëve. Testi i disbiozës zbulon praninë në urinë e dy metabolitëve triptofan.

Në praktikë, ky test lejon të identifikohet entiteti cilësor dhe sasior i dismikrobizmit aktual dhe të monitorohet efektiviteti i terapisë së vendosur me kalimin e kohës: një lloj kontrolli i aftësisë korrekte funksionale të sistemit tonë gastrointestinal, me mundësinë e shikimit të caktuar të terapive absolutisht fiziologjike dhe natyrore, të afta për të rikthyer funksionimin e tyre korrekt.

Shpesh ajo bëhet në mënyrë rutinore në kontekstin e kontrollit kundër plakjes, me qëllim vlerësimin dhe monitorimin e moshës biologjike të trupit të një personi. Të gjitha kanë për qëllim ruajtjen dhe / ose rikuperimin e një gjendje optimale të aftësisë fizike dhe mendore, gurthemeli i çdo qasjeje që synon plakjen mirë dhe shëndetshëm.