Të ushqyerit në patologjitë neurodegjenerative

Sëmundjet neurodegjenerative ndikojnë në sistemin nervor qendror dhe konsistojnë në humbjen e funksionit ose vdekjen selektive dhe progresive të qelizave nervore, me pasoja njohëse (konjitive), motorike dhe të sjelljes. Në varësi të numrit, vendndodhjes dhe llojit të qelizave të dëmtuara, simptomat e këtyre sëmundjeve mund të ndryshojnë.

Ndër sëmundjet neurodegjenerative përmendim demencat (Alzheimer), sëmundjen e Parkinsonit, sëmundjen e Huntington, ALS (sklerozën amiotrofike laterale) dhe sklerozën e shumëfishtë. Sëmundjet neurodegjenerative karakterizohen nga një fazë e gjatë para-klinike gjatë të cilës një regjim i përshtatshëm ushqimor mund të parandalojë shfaqjen ose të ngadalësojë përparimin e sëmundjes. Në fakt, lëndët ushqyese veprojnë si "nutraceuticals", pra si elementë që kanë efekte të dobishme në shëndet. Duhet të theksohet se asnjë regjim ushqimor nuk mund të çojë në shërimin e plotë të këtyre sëmundjeve, por sigurisht mund të përmirësohen simptomat dhe përparimi i tyre në kohë me disa masa paraprake dietike.

Studimet e fundit tregojnë se një dietë e ulët në yndyrna dhe kolesterol, por e pasur me fibra dhe antioksidantë mund të përfaqësojë një faktor mbrojtës kundër sëmundjeve degjenerative të tilla si demenca ose Alzheimer. Shumë të rëndësishme janë gjithashtu yndyrnat e pangopura, të përfshira për shembull në vajin e ullirit, të cilat përfaqësojnë një faktor neuroprotektiv të aftë për të moduluar apo edhe ulur aktivitetin inflamator të sëmundjeve të tilla si skleroza e shumëfishtë.

Rekomandime për pacientët me sëmundje neurodegjenerative:
Ulni marrjen e sheqernave të thjeshtë
Kufizoni yndyrnat e ngopura, eliminoni yndyrnat trans
Pasuroni zorrën me prebiotikë dhe probiotikë
Mbani të monitoruara vlerat e homocisteinës, vitaminës B dhe vitaminës D
Kontrolloni funksionin e tiroides
Përmirësoni cilësinë e gjumit
Ushtroni dhe stimuloni funksionin e trurit

Edhe gjatë trajtimit medikamentoz për sëmundjet neurodegjenerative është e rëndësishme t'i kushtohet vëmendje ushqyerjes e cila, nëse është e përshtatshme, mund të favorizojë efektet e barnave të përdorura. Në sëmundjen e Parkinsonit, për shembull, ndjekja e një diete të pasur me fruta dhe perime dhe pak proteina favorizon thithjen e medikamentit (levodopa) i cili është baza për trajtimin e kësaj sëmundjeje. Për këtë arsye, në neurologji roli i të ushqyerit konsiderohet po aq i rëndësishëm sa ai i terapive medikamentoze. 

Një dietë e papërshtatshme në fakt mund të kundërshtojë efektet e terapisë në progres, duke anuluar efektet e saj pozitive. Këshillohuni me mjeken nutricioniste për regjimin që duhet të ndiqni nëse vuani nga patologjitë e mësipërme, në mënyrë që jo vetëm të menaxhoni në mënyrë të përshtatshme kursin e sëmundjes, por dhe të siguroheni që po merrni të gjithë elementët ushqimorë që ju nevojiten.

Aksesoni Shërbimet

Në FitHealth Clinic do të gjeni shërbimet më të mira për të përmirësuar jetën tuaj.