Gastriti nervoz

Gastriti nervor, ose gastriti i stresit, është inflamacioni i veçantë i murit të brendshëm të stomakut që shkaktohet nga stresi ose gjendje ankthi shumë e rëndë. Me fjalë të tjera, gastriti nervor është formë e gastritit që shfaqet tek ata që përjetojnë momente emocionale shumë stresuese ose ata që janë viktima të sulmeve të ankthit të shpeshta.

Gastriti nervoz është një sëmundje psikosomatike. Në mjekësi, sëmundjet psikosomatike janë të gjitha ato patologji të trupit, shkaqet e të cilave kanë një natyrë psikologjike; pra pacienti përkthen një shqetësim të mendjes në një manifestim fizik. Episodet e gastritit janë rezultat i veprimit irritues dhe gërryes, që kryhen nga lëngjet tretëse të stomakut kundër mukozës së brendshme të tij, kur prodhimi i tyre tejkalon kërkesat reale (aciditet i lartë i stomakut) ose kur mukoza e lartpërmendur është dobësuar si rezultat i një rrethane të caktuar (p.sh. abuzimi me alkoolin). Me fjalë të tjera, duket se stresi dhe ankthi shkaktojnë gastrit nervor, sepse ato nxisin çlirimin e tepërt dhe rrjedhimisht të dëmshëm, nga qelizat gastrike përgjegjëse, të lëngjeve acide.

Shkaqet e gastritit nervor:

Zakonisht, ankthi ose stresi është shkaku kryesor i gastritit nervor, i cili mund të rezultojë nga:

Problemet emocionale me partnerin;

Ndjenjat e shqetësimit të lidhura me praninë e një sëmundjeje kronike;

Një aktivitet i vrullshëm pune ose një punë me një rezultat të pasigurt;

Shqetësimet për shëndetin e një të dashuri;

Shqetësimet për një operacion delikat, të cilit pacienti do t'i duhet t'i nënshtrohet së shpejti;

Shqetësimet për rezultatin e një analize mjekësore, testi shkollor ose vlerësimi në punë.

Llojet e Gastritit nervor

Gastriti nervor mund të jetë akut ose kronik.

Nëse ka një karakter akut, inflamacioni i murit të brendshëm të stomakut shfaqet papritur, është intensiv përsa i përket simptomave dhe ka kohëzgjatje të kufizuar. Nëse ka karakter kronik, inflamacioni i murit të brendshëm të stomakut ka një fillim gradual, të butë përsa i përket simptomave dhe zgjat disa javë. Natyra akute ose kronike e gastritit nervoz në thelb varet nga faktorët nxitës të stresit ose gjendja e ankthit që qëndron në themel të gjendjes.

Një individ që vuan nga gastriti nervoz mund të përfitojë prej:

Praktikave gjimnastikore relaksuese dhe kundër stresit, siç është joga;

Psikoterapisë. Ekzistojnë forma të psikoterapisë që ndihmojnë në menaxhimin e ndjenjave negative përgjegjëse për stresin ose ankthin, në mënyrë të tillë që të parandalojë efektet e tyre në një nivel somatik;

Ndjekja e një plani ushqimor që ka si qëllim lehtësimin e simptomave të gastritis nervor dhe prognozës së tij.

Praktikë e rregullt e ushtrimeve fizike. Shkenca ka treguar se stërvitja e rregullt ka efekte pozitive në humor dhe është një lehtësues efektiv i stresit.