Intoleranca ushqimore e lidhur me diabetin?

Të ushqehesh shëndetshëm është e rëndësishme pavarësisht faktit nëse jemi apo jo me diabet. Ushqimet që zgjedhim të konsumojmë në regjimin e përditshëm bëjnë diferencën jo vetëm në menaxhimin e diabetit por edhe në mënyrën si ndihemi dhe sa energji kemi për të përballuar ditën. Intolerancat ushqimore janë rezultat i një keqfunksionimi të organizmit dhe lënia pas dore e këtij fakti mund të vendosë seriozisht në rrezik shëndetin tonë.

Në një studim të kryer në SH.B.A , testet gjenetike në 20.000 persona, zbuluan se individët me diabet tipi 1 dhe sëmundje celiake kishin të përbashkëta shtatë rajone të pazakonta gjenetike që nuk ishin prezente tek individët e shëndetshëm. Intolerancat ushqimore shpesh të padiagnostikuara dhe të patrajtuara, mund të dëmtojnë qelizat me kalimin e kohës. Diabeti me fillim të hershëm ndodh kur sistemi imunitar i trupit gabimisht sulmon në pankreas qelizat që prodhojnë insulinë, e cila nevojitet për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak. Kjo sëmundje mund të shkaktojë komplikime të tilla si: verbëri, mosfunksionim të veshkave dhe infarkt të muskulit të zemrës. Gjenetistët vazhdimisht janë në kërkim të faktorëve që nxisin shfaqjen e diabetit tipi 1 në regjimin ushqimor.

Ende nuk ka një studim të mirëfilltë përsa i përket vendit tonë. Duke iu referuar të dhënave nga Britania e Madhe duket se ka një rritje dhjetëfish të personave me intolerancë ushqimore në 25 vitet e fundit. Një pjesë e madhe e problemit është se ne po i ngopim fëmijët tanë me kimikate sepse ushqimi që konsumojmë nuk është më bio, është thjesht një grumbull aditivësh ushqimorë, ngjyruesish dhe aromatizuesish. Margarina, qumështi i modifikuar, ëmbëlsuesit artificialë dhe gjithcka e ngjashme me to që është shtuar në dietë këto 25 vitet e fundit kanë rezultuar në sisteme imunitare hipersensitive që reagojnë ndaj cdo gjëje që personi ha.

Arsyeja për shfaqjen e intolerancave ushqimore mund të jetë për shkak të stresit të jetës moderne, aditivëve ushqimorë dhe ndotjeve. Se si këto influencojnë ekzaktësisht diabetin mbetet për t’u studiuar më tej.

Aksesoni Shërbimet

Në FitHealth Clinic do të gjeni shërbimet më të mira për të përmirësuar jetën tuaj.