Sulfati i nikelit: Ç'është dhe ku gjendet?

ALERGJIA DHE USHQIMI NGA SULFATI I NIKELIT

Vitet e fundit ka një rritje të ndjeshme të rasteve të intolerancës dhe alergjisë ndaj nikelit. Deri vonë, vlerësohej vetëm si një alergji kontakti, (që është situata më e njohur). Megjithatë, ushqimet luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin e fillimit të problemeve të tilla. Nikeli, në fakt, është i pranishëm në shumë ushqime, duke përfshirë thjerrëzat, fasulet, kakaon, lajthitë . Ky metal në fakt është i pranishëm pothuajse kudo, madje edhe në ujin e rubinetit, në ushqimet industriale si ushqime të lehta dhe bukë të llojeve të ndryshme, në tymin e cigareve. Në rastin e një alergjie të vërtetë, abstenimi i plotë nga metali është i nevojshëm, ndërsa në prani të intolerancës, një përmirësim i dukshëm i simptomave shpesh arrihet me një dietë eliminuese, e cila shmang të gjitha ushqimet me përmbajtje më të lartë nikel, e ndjekur nga një dietë e alteruar e hartuar nga mjeku juaj nutricionist.

Simptomat më të shpeshta janë: dermatiti dhe kruajtjet, plagët apo inflamacionet e gojës dhe mishrave të dhëmbëve, por mund të prekin edhe traktin gastrointestinal me ënjtje të barkut, lodhje, të përziera, dhimbje koke, mbipeshë. Simptomat, të cilat mund të zhvillohen me kalimin e kohës, përcaktohen gjithashtu nga sasia e nikelit që trupi gëlltit ose bie në kontakt me të.

Çfarë është Sulfati i Nikelit?

    Sulfati i nikelit është një metal me ngjyrë të bardhë argjendi, i cili përdoret gjerësisht për veshjen e metaleve të tjera për qëllime mbrojtëse dhe/ose dekorative. E gjejmë në një sërë aksesorësh dhe veglash për përdorim të përditshëm si vathë, syze, monedha, kopsa, enë kuzhine etj.

Aktualisht, incidenca e kësaj alergjie vlerësohet në rreth 10-15% në popullsinë e vendeve të industrializuara, me maksimum deri në 20% tek femrat dhe 4-7% tek meshkujt. Kontakti i lëkurës me këtë metal mund të shkaktojë, në subjektet e ndjeshme, një reaksion ekzematoz lokal që merr emrin Dermatiti Alergjik i Kontaktit; disa pacientë, rreth 20%, mund të zhvillojnë gjithashtu çrregullime sistemike (urtikarie, angioedemë, ekzemë të shpërndarë) dhe/ose çrregullime gastrointestinale (meteorizëm, dhimbje barku, diarre, kapsllëk). Në rastet kur çrregullimet sistemike shoqërohen me DAC, flasim për Sindromën e Alergjisë Sistemik të Nikelit (SNAS).

    Studimet më të fundit kanë identifikuar SNAS në 6% të pacientëve që paraqiten çdo vit në klinikat e alergjive në Evropë. Më pas është demonstruar se një përqindje e lartë e pacientëve që rezultojnë pozitivë për alergji ndaj nikelit sulfat mund të kenë reaksione tipike edhe nëpërmjet gëlltitjes së ushqimeve që përmbajnë këtë metal.

    Fatkeqësisht, sulfati i nikelit gjendet në shumë ushqime të zakonshme, duke filluar nga drithërat si tërshëra tek burimet e proteinave si fasulet, thjerrëzat dhe ushqimet e detit, tek disa fruta dhe perime, çokollata dhe kafeja. Për ta komplikuar më tej tablonë është fakti se uji i pijshëm mund të përmbajë një sasi të caktuar të sulfatit të nikelit dhe se gatimi i ushqimeve acidike në tigane inox mund të rrisë përmbajtjen e këtij metali në vetë ushqimet. Në përgjithësi, marrja mesatare dietike e sulfatit të nikelit është afërsisht 300-600 mg në ditë, një nivel më se i mjaftueshëm për të shkaktuar simptoma te pacientët e ndjeshëm. Në individët që konsumojnë rregullisht ushqime të larta në sulfat nikel, marrja ditore mund të jetë shumë më e lartë, duke çuar në pacientët e ndjeshëm ndaj rritjes së shpeshtësisë dhe ashpërsisë së simptomave për shkak të përgjigjes së varur nga doza. Duke qenë se sulfati i nikelit është i pranishëm në një sasi shumë të madhe ushqimesh në të gjithë botën, dietat me një përmbajtje të ulët të këtij metali përgjithësisht çojnë në një marrje ditore prej të paktën 25-35 mg.

    Në rastet e alergjisë ndaj sulfatit të nikelit, nëse trajtimi farmakologjik nuk është thelbësor, mund të jetë i dobishëm përdorimi i substancave natyrale si zeoliti, një mineral natyral me origjinë vullkanike i cili ka veti të fuqishme të aftë për të lidhur dhe më pas eliminuar toksinat. Zeoliti vepron (pa u metabolizuar nga trupi) si një lloj "sfungjeri" që lidh sulfatin e nikelit, duke e lejuar atë të eliminohet me feçe. Në rast se jeni diagnostikuar me një alergji ose sensibilizimin ndaj sulfatit të nikelit, është e nevojshme të eliminoni ushqimet me përqendrime të larta të metalit, për një periudhë kohe që mund të ndryshojë nga 2 deri në 6 muaj (kohëzgjatja e kohës së përjashtimit varet pas remisionit të simptomave). Pasi të ketë ndodhur desensibilizimi, mund të futni 2/3 e ushqimeve në javë, pa e tejkaluar pragun tuaj të ndjeshmërisë.

Mos harroni të rezervoni konsultën me mjekun tuaj nutricionist për më tepër këshilla lidhur me ushqimet të cilat përmbajnë sulfat nikeli.