Pse duhet kryer Nutrigjenetika Sportive?

Hani mirë për të fituar!

Sot është e mundur të përfitojmë sa më shumë nga potenciali ynë gjenetik dhe të arrijmë nivelin më të lartë fizik dhe intelektual.

Vëmendja ndaj kushteve gjenetike që predispozojnë për aktivitetin atletik po rritet.

Tashmë dihet se gjenet ndikojnë jo vetëm në strukturën tonë organike, por edhe në aktivitetet tona; në fakt, mjafton të ketë variacione të vogla në gjenet e predispozuara, për të mos qenë në gjendje, për shembull, të rikuperoni një demtim fizik në kohën e duhur. Ndër studimet e shumta që lidhin aktivitetin sportiv me strukturën gjenetike, një studim shumë i fundit, i botuar nga revista shkencore Bmc Medical Genetics, ekzaminoi ADN-në e sportistëve për të verifikuar praninë e një varianti (polimorfizmi) të gjenit të receptorit të interleukins, molekula përgjegjëse për inflamacionin e sistemit muskulor si rezultat i përpjekjeve fizike.

Në atletët konkurrues ky gjen është i pranishëm dy herë më shumë se tek jo-atletët. Prandaj ky sportist ka karakteristikën e paraqitjes së një reagimi më të madh inflamator në strukturën e tij muskulare, por gjithashtu zotëron aftësinë për t'u rikuperuar më shpejt se ata që nuk merren me sport, duke arritur kështu të stërvitet më shumë se të tjerët. Është e qartë se është një predispozitë dhe se aftësia aktuale atletike varet edhe nga faktorë mjedisorë dhe motivues. Ndër këto, sigurisht dieta dhe marrja e suplementeve mund të bëjë diferencën duke përmirësuar ose ulur këto aftësi.

Në fakt, kushdo që merret me sport e di se sa i rëndësishëm është ushqimi i duhur për performancë të mirë.

Në fakt, sporti nuk do të thotë vetëm vënia në lëvizje e një serie të tërë muskujsh, por edhe konsumimi i energjisë nervore, humbja e kripërave minerale dhe konsumimi i sheqernave; Prandaj është thelbësore jo vetëm të rimbushni energjinë e konsumuar, por edhe kripërat minerale të humbura nga djersa, dhe vetëm ushqimi dhe hidratimi i duhur mund të lejojnë performancë të mirë sportive.

Fatkeqësisht, rëndësia që i atribuohet rezultateve, veçanërisht në nivel profesional, ka çuar në përhapjen e praktikave të pasakta, siç është dopingu, i cili nuk është gjë tjetër veçse një përpjekje për të rritur performancën fizike dhe sportive përmes supozimit të barnave ose substancave që përmirësojnë artificialisht performancën.

Në fakt është e mundur të përmirësoni performancën tuaj sportive në një mënyrë natyrale.

Nëpërmjet stërvitjes së vazhdueshme dhe specifike dhe me optimizimin e burimeve fizike, kjo është vendosja e trupit në një pozicion që të jetë në gjendje të përdorë sa më mirë të gjitha aftësitë e tij. Në këtë logjikë, ka një numër në rritje të sportistëve (profesionistë dhe joprofesionistë) të cilët përpiqen të ushqehen jo vetëm sipas kritereve shkencore, por edhe sipas përgjigjeve individuale që jep çdo organ, d.m.th. duke marrë parasysh çdo intolerancë ushqimore dhe teste gjenetike.

Nutrigenetika analizon efektet e variacioneve gjenetike në ndërveprimin midis të ushqyerit dhe përgjigjes fiziologjike të trupit, duke bërë të mundur personalizimin e të ushqyerit dhe përmirësimin e performancës fizike.

Të ndiqni një dietë që respekton intolerancën tuaj ushqimore edhe në mungesë të simptomave specifike dhe bazuar në ADN-në tuaj, do të thotë t'i siguroni trupit tuaj karburantin më të përshtatshëm për ta bërë atë të funksionojë në mënyrën më të mirë.

Hulumtimet e kryera mbi një grup volejbollistësh kanë treguar se eliminimi i thjeshtë i çdo intolerance ushqimore, dhe për rrjedhojë, përshkrimi i një diete të personalizuar, është në gjendje të përcaktojë një rritje të performancës së muskujve.

Nga ana tjetër, tek atleti makina e muskujve përdoret shpesh deri në kufirin e aftësive të saj, madje edhe rritjet minimale të përqindjes shpesh kushtojnë muaj dhe muaj stërvitje; prandaj të qenit në gjendje të përmirësohesh vetëm duke ndryshuar dietën e dikujt është një avantazh i madh.

Së fundi, duhet të kujtojmë se si aktivizimi i të gjitha mbrojtjeve që duhet të na mbrojnë nga ushqimi që nuk tolerohet (i konsideruar nga trupi ynë si armik) kërkon energji e cila në këtë mënyrë zbritet nga funksionet e tjera.

Prandaj është shumë e rëndësishme, jo vetëm për të përmirësuar performancën, por edhe për të reduktuar dëmtimet, për të eliminuar gjithçka që shkakton një "vjedhje energjie" apo edhe një situatë "inflamacioni në distancë", si ajo e shkaktuar nga një intolerancë ushqimore ose një enzimë e përcaktuar gjenetikisht. Janë të shumta përvojat e sportistëve të të gjitha niveleve, ku eliminimi i çdo intolerance dhe studimi i të ushqyerit adekuat të personalizuar ka çuar në një reduktim të qartë të patologjive inflamatore dhe traumatike. Specialisti do të jetë në gjendje të tregojë, nëpërmjet një vlerësimi të kujdesshëm të predispozicioneve tuaja, një dietë të personalizuar me synimin për të përmirësuar performancën tuaj fizike dhe për t'ju mbajtur në gjendje të mirë shëndetësore.

Prandaj, testet janë të përshtatshme për të gjithë sportistët dhe të gjithë ata që duhet të ndjekin një dietë dhe të marrin suplementet ushqyese më të përshtatshme për përbërjen e tyre gjenetike.