Trajtimi i nekrozes avaskulare te kokes se femurit me HBOT

Nekroza e kokës femorale (FHN) është një proces patologjik që rezulton nga perfuzioni joadekuat me gjak të kokes se femorit.

Ndërsa etiologjia e kësaj sëmundjeje ende nuk është kuptuar plotësisht, ka faktorë të shumtë traumatikë dhe atraumatikë që lidhen me sëmundjen. Patofiziologjia e sëmundjes karakterizohet nga vdekja e palcës së eshtrave dhe osteociteve. Nëse nuk trajtohet, sëmundja mund të përparojë në kolaps të artikulacionit.

 Ndërsa fazat fillestare të sëmundjes janë asimptomatike, kufizimi i dhimbshëm i lëvizjes aktive dhe pasive të ijeve është përfundimisht i pranishëm. Literatura aktuale nuk mund të identifikojë një protokoll trajtimi optimal për AVN. Rastet e paskolapsit kërkojnë ndërhyrje kirurgjikale, dekompresion të bërthamës ose artroplastikë totale.

Shenjat:

Dhimbje minimale e hershme e artikulacionit.

Rritja e dhimbjes së kyçeve pasi kockat dhe kyçet fillojnë “kolapsin”.

Gama e kufizuar e lëvizjes për shkak të dhimbjes

 

Megjithatë, janë duke u bërë hapa në menaxhimin konservativ. Një nga modalitetet e mundshme konservatore që mund të vonojë në mënyrë efektive artroplastinë ose madje të parandalojë nevojën për një qasje kirurgjikale është terapia me oksigjen hiperbarik (HBO2).

 HBO2 rrit përqendrimin jashtëqelizor të oksigjenit dhe redukton isheminë dhe edemën qelizore. Studimet kanë raportuar përmirësim radiografik, reduktim të dhimbjes dhe rritje të diapazonit të lëvizjes për fazat e hershme të sëmundjes. Terapia me oksigjen hiperbarik është treguar gjithashtu se stimulon angiogjenezën dhe përmirëson funksionin e osteoklasteve dhe osteoblasteve për rimodelim dhe riparim.

Personat të cilët janë diagnostikuar me Nekroze Avaskulare te kokes se femorit tashmë e kanë një zgjidhje! Operacioni është stadi përfundimtar, me ane të terapise me oksigjen hiperbarik ne arrijme te superojme komplikacionet te cilat vijne nga nekroza avaskulare e kokes se femorit.

Klinika FitHealth ka trajtuar qindra paciente me kete patologji. Procedura eshte mjaft e suportueshme, e sigurt dhe efektive! Mjeket e specializuar ne kliniken FitHealth do t’ju asistojnë me cdo informacion.

“Të japësh më shumë oksigjen nuk është mjekësi alternative, është shkencë e shëndoshë dhe e arsyeshme. Nuk ka asnjë zëvendësues për oksigjenin.” - Profesor Philip B James MB ChB, PhD, DIH, FFOM