A lidhet stresi me sidnromin e zorres se irrituar? Si ta menaxhojme?

Sindroma e zorres  se irrituar është një çrregullim i sistemit të tretjes që ndikon negativisht në jetën e përditshme të shumë njerëzve, veçanërisht grave. Është një gjendje me shkaqe të shumta, e vështirë për t'u përshtatur me një faktor të vetëm nxitës, por që mund të shkaktohet edhe nga mënyra e jetesës dhe faktorë psikologjikë. Ankthi, stresi dhe depresioni në fakt mund të ndikojnë negativisht në zorrë, duke konfirmuar praninë e një lidhjeje me trurin përmes impulseve nervore specifike.

Zorra quhet "truri i dytë".

Sindromi i zorrës së irrituar

Sindroma e zorrës së irrituar shpesh shfaqet me lëvizshmëri të dëmtuar të traktit tretës, si dispepsi funksionale dhe sëmundja e refluksit gastroezofageal.

Kjo gjendje prek rreth 10% të popullsisë dhe prek femrat, kryesisht në grupmoshën nga 20 deri në 50 vjeç.

Simptomat e zorrës së irrituar janë:

 

      Dhimbje barku;

      Fryrje

      Diarre dhe/ose kapsllëk.

Tendenca e simptomave mund të jetë kronike, por me pamje të ndryshueshme gjatë viteve. Ato shfaqen shpesh së bashku me disa ngjarje stresuese, si të një lloji fizik (p.sh. kirurgji, sëmundje), ashtu edhe të një lloji psikik (p.sh. ndarje ose strese ). Situata mund të zgjasë nga disa ditë deri në muaj të tërë, gjë që e bën shqetësimin veçanërisht të dëmshëm për cilësinë e jetës.

Marrëdhënia midis trurit dhe zorrëve

Ata që vuajnë nga këto kushte shpesh përjetojnë simptoma të migrenës, ankthit, dhimbjes së shpinës, pagjumësisë, dobësisë dhe depresionit.

Per cfare arsye?

Diskomforti i tretjes është i lidhur ngushtë me ankthin, pasi ka shumë nerva në zorrë që komunikojnë vazhdimisht me trurin përmes sinjaleve (hormonet CRH). Stresi kronik dhe ankthi çlirojnë CRH të tepërt në tru, duke shkaktuar spazma dhe diarre.

Për këtë arsye, zorra quhet edhe "truri i dytë", në marrëdhënie të vazhdueshme me "trurin tonë të parë" dhe anasjelltas: në fakt, 50-90% e subjekteve me sindromën e zorrës së irrituar kanë edhe gjendje ankthi.

Në gjendje ankthi trupi hyn shpejt në modalitetin "fight-flight", i cili rrjedh nga reagimi i të parëve tanë përballë çdo kërcënimi; është një tipar që e kemi ruajtur edhe sot e kësaj dite, por që padyshim ka një shpjegim shkencor: rritjen e prodhimit të kortizolit dhe adrenalinës, të cilat favorizojnë irritimin e zorrëve.

Trajtimi për zorrën e irrituar

Kjo sindromë trajtohet duke lehtësuar simptomat e raportuara nga individi i prekur, për shkak të shkaqeve të shumta nxitëse. Është thelbësore ta përballojmë atë me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe edukim të saktë ushqimor, duke reduktuar konsumin e ushqimeve të yndyrshme dhe me sheqer dhe pijeve të gazuara. Zakonisht rekomandohet të reduktohet konsumi i ushqimeve që tentojnë të fermentohen, si sallatat me gjethe të gjera, perimet, bishtajoret dhe frutat pas një vakti.

Nëse irritimi i zorrëve është i lidhur me ankthin, mund të praktikohen teknikat e frymëmarrjes diafragmatike, për të luftuar hiperventilimin, për të relaksuar stomakun dhe për të ulur ritmin e zemrës. Thjesht thithni me diafragmën tuaj shumë ngadalë, mbajeni frymën dhe lëshojeni pas pesë sekondash

Meditimi gjithashtu ndihmon për të luftuar ankthin, i cili promovon relaksimin e trupit.

Kohët e fundit, komuniteti shkencor ka hetuar dhe konfirmuar efektivitetin e probiotikëve për ndryshimet e zorrëve dhe simptomat që lidhen me shqetësimin e traktit tretës. Për shëndetin e tij, në fakt, është e nevojshme të mbështeteni në një popullatë bakteriale të dobishme, e cila kundërshton përhapjen e patogjenëve të shkaktuar edhe nga një mënyrë jetese jo e shendetshme.

Natural flora eshte nje supplement probiotik natyral i domosdosshëm në mirëfunksionimin dhe riekuilibrimin e mikroflorës bakteriale. • Rrit ndjeshëm imunitetin. • Rrit perthithjen e vlerave ushqyese të marra nga ushqimet. • Gjithashtu përmirëson perthithjen e suplementeve. • Indikohet në çdo çrregullim intestinal: meteorizma, diarrhe, dhimbje abdominale, sindrom i zorres se irrituar. • I përshtatshëm në post terapitë me antibiotikë. • Shumë i nevojshëm në mbrojtjen ndaj Covid19.

Ushqimet e pershtatshme i përcakton mjeku nutricionist. Eja tako mjeken nutricioniste pranë Klinikës FitHealth për t’ju dhënë duart shqetësimeve me zorrën.