Trigliceride të larta?? Ndryshoni menjëherë regjimin ushqimor.

Çdo vakt ndryshon përbërjen e gjakut tonë në varësi të ushqimeve të ngrëna në vakt! Alterimet e sheqerit në gjak janë më të shpejtat dhe më të rrezikshmet për shëndetin dhe për akumulimin e masës dhjamore të trupit! Është e rëndësishme të dimë vlerën e sheqerit në gjak brenda një ore nga vakti, veçanërisht pas darkës, kur vlera e tij mund të jetë më e larta e ditës!

Por njohja e vlerës së triglicerideve në orët pas ngrënies është një fakt që nënvlerësohet. Bëjmë analizat në mëngjes dhe mendojmë se vlera e trigliceridit mbetet e njëjtë gjatë gjithë ditës!

Testet e gjakut në mëngjes bëhen pas 10-12 orë pas darkës ose fasting! Por gjatë ditës ne hamë, dhe në varësi të ushqimeve që konsumojmë vlera e triglicerideve ndryshon në veçanti pas 3-4 orësh nga vakti. Në këtë kohë ndodh kulmi lipemik. Personi nuk është në dijeni të asaj që ndodh në gjakun e tij dhe sistemin e tij kardiovaskular! Efektet mund të theksohen pas vitesh, por tani në mënyrë të pakthyeshme ndodh akumulim i dhjamit në qeliza, sëmundje kronike degjenerative, aterosklerozë ose ngjarje akute të tilla si infarkt miokardi ose tromboza.

Për të zbuluar vlerën e triglicerideve pas 3-4 orësh pas ngrënies, rekomandohet që të keni një mjet me të cilin mund të kryeni tre analiza me një pikë gjaku të marrë nga venopunktura: sheqerin në gjak, trigliceridet dhe kolesterolin duke ndryshuar një kartë specifike të vogël për secilin provë. Zgjidhni ushqime me një përmbajtje të kufizuar të acideve yndyrore të ngopura që hyjnë në përbërjen e triglicerideve, të tilla si mishra të përpunuar, djathëra të fortë, krem, margarinë, mascarpone, ëmbëlsira. Një tepricë e karbohidrateve mund të shndërrohet në mëlçi në acid palmitik, një acid yndyror ndër më agresivët kundër mureve arteriale!

Dhjami akumulohet në zona anatomike specifike te femrat dhe meshkujt. Grumbullimi i padukshëm i triglicerideve brenda qelizave shkakton një veprim nutrigjenomik në ADN qelizore që çon në shprehje të ndryshuar të gjeneve! Sinteza e proteinave qelizore modifikohet me dëmtime të funksioneve të organeve vitale!

Mjekët shpesh e përcaktojnë tepricën e triglicerideve brenda qelizave si OBEZITET QELIZOR (dhjami i padukshëm) që i paraprin mbipeshës anatomike të dhjamit “të dukshëm’.

Kujdes! Mbipesha qelizore mund të prekë edhe njerëzit me peshë normale trupore. 

Teprica e triglicerideve brenda qelizave shkakton përveç ndryshimit të sintezës së proteinave dhe ulje të oksigjenit në organizëm ose HIPOXI, e cila shkakton Inflamacion të organeve dhe një proces të dëmtimit estetik, funksional dhe një acidifikim më të madh të indeve. Gjithashtu zvogëlon praninë e receptorëve të kolesterolit LDL në membranën qelizore me pasojë rritjen e tyre në gjak!

Për të ulur vlerat e larta të kolesterolit në gjak, së pari duhet të zvogëloni trigliceridet në gjak !! Teprica e triglicerideve në qeliza shkakton gjithashtu rezistencë insulinike që do të çojë në diabet mellitus tip 2 me kalimin e kohës!