Ç'është SIBO dhe si ta diagnostikojmë atë?

Mbi-rritja e baktereve në zorrën e hollë (SIBO)

Rritja e tepërt bakteriale në zorrën  e hollë (SIBO) ndodh kur ka një rritje jonormale në popullatën e përgjithshme bakteriale në zorrën e vogël - veçanërisht llojet e baktereve që nuk gjenden zakonisht në atë pjesë të traktit tretës.

SIBO zakonisht rezulton kur një rrethanë - si ndërhyrje kirurgjikale apo gjëndje patologjike - ngadalëson kalimin e ushqimit dhe produkteve të mbeturinave në traktin tretës, duke krijuar një terren favorit  për të rritur bakteret. Bakteret e tepërta shpesh shkaktojnë diarre dhe mund të shkaktojnë humbje peshe dhe keqperthithje e cila na con në kequshqyerje.

-Cilat jane shenjat e SIBO?

Shenjat dhe simptomat e SIBO përfshijnë:

 • Humbje e oreksit
 • Dhimbje barku
 • Nauze
 • Fryrje
 • Një ndjenjë e pakëndshme e ngopjes pas ngrënies
 • Diarreja
 • Humbje e paqëllimshme në peshë
 • Kequshqyerja

-Nga se shkaktohet rritja e tepërt bakteriale ne zorrët e holla (SIBO)?

 • Komplikimet e operacioneve abdominale, duke përfshirë bajpasin e stomakut për obezitetin dhe gastrektominë për të trajtuar ulcerat peptike dhe kancerin e stomakut
 • Probleme strukturore në dhe rreth zorrëve tuaja, duke përfshirë Adezionin intestinal (ngjitjet e zorrëve) që mund të mbështillen rreth pjesës së jashtme të zorrës së hollë dhe pjese te fryra të indeve që dalin përmes murit të zorrës së hollë (divertikuloza e zorrëve)
 • Disa kushte mjekësore, duke përfshirë sëmundjen e Crohn, enteritin nga rrezatimi, sklerodermia, sëmundja celiace, diabeti ose kushte të tjera që mund të ngadalësojnë lëvizjen (lëvizshmërinë) e ushqimit dhe produkteve të mbeturinave përmes zorrëve të holla.

-Komplikacionet:

SIBO mund të shkaktojë probleme të përshkallëzuara, duke përfshirë:

 • Absorbimi i dobët i yndyrave, karbohidrateve dhe proteinave. Kripërat biliare, të cilat normalisht nevojiten për të tretur yndyrat, shpërbëhen nga bakteret e tepërta në zorrën e holle, duke rezultuar në tretje jo të plotë të yndyrave dhe diarre. Produktet bakteriale mund të dëmtojnë gjithashtu mukozën (mukozën) e zorrës së hollë, duke rezultuar në uljen e përthithjes së karbohidrateve dhe proteinave.

 

 • Bakteret mund të konkurrojnë për ushqimin në dispozicion. Dhe komponimet e prodhuara nga shpërbërja bakteriale e ushqimit të ndenjur gjithashtu mund të shkaktojnë diarre. Së bashku, këto efekte të rritjes së tepërt të baktereve rezultojnë në diarre, kequshqyerje dhe humbje peshe.

 

 • Mungesa e vitaminave. Si rezultat i përthithjes jo të plotë të yndyrave, trupi juaj nuk mund të absorbojë plotësisht vitaminat e tretshme në yndyrë A, D, E dhe K. Bakteret në zorrën e hollë sintetizohen si dhe përdorin vitaminën B-12, e cila është thelbësore për normalitetin e funksionimin e sistemit tuaj nervor dhe prodhimin e qelizave të gjakut dhe ADN-së.

 

 • Rritja e tepërt e baktereve mund të rezultojë në mungesë të B-12 që mund të çojë në dobësi, lodhje, ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në duar dhe këmbë dhe, në raste të avancuara, në konfuzion mendor. Dëmtimi i sistemit tuaj nervor qendror si rezultat i mungesës së B-12 mund të jetë i pakthyeshëm.

 

 

 • Kockat e dobësuara (osteoporoza). Me kalimin e kohës, dëmtimi i zorrëve nga rritja jonormale e baktereve shkakton përthithje të dobët të kalciumit dhe përfundimisht mund të çojë në sëmundje të kockave, siç është osteoporoza.

 

 • Gurët në veshka. Absorbimi i dobët i kalciumit gjithashtu mund të rezultojë në gurë në veshka.

 

-Si mund ta diagnostikoj SIBO?

Testimi permes frymëmarrjes është joinvaziv. Breath test është mënyra më e shpeshtë për të kërkuar SIBO.

Kur bakteret në zorrën e hollë ndërveprojnë me sheqerin, ato lëshojnë gaz hidrogjen ose metan. Këto kimikate më pas dalin me frymën tuaj.

Për testin, ju merrni një pije e cila përmban glukozë dhe më pas kontrolloni frymëmarrjen tuaj periodikisht.

Thjeshtësia, saktësia  dhe siguria e testit e bëjnë atë standardin e artë për të testuar për SIBO.