Mbipesha dhe obeziteti mund të dëmtojnë mëlçinë

“Melçia e dhjamosur”, në mungesë të konsumit të alkoolit, prek 25% të popullsisë së rritur të popullatës. Mbipesha dhe obeziteti rrisin rrezikun për të patur mëlçinë e dhjamosur.

E ashtuquajtura "sëmundja e mëlçisë dhjamore jo-alkoolike" është një gjendje e përcaktuar si një akumulim i yndyrës në mëlçi në një përqindje më të madhe se 5%, në mungesë të konsumit të konsiderueshëm të alkoolit (më pak se 20 gram në ditë tek gratë dhe 30 gram në ditë tek gratë). 'burra, që korrespondon përkatësisht me rreth 2 dhe 3 pije në ditë), dhe sëmundje të tjera të mëlçisë. Është shumë e zakonshme dhe prek rreth 25% të popullsisë së rritur të vendeve të zhvilluara. Në fazat e hershme nuk shfaq shenja të vetvetes, qelizat e mëlçisë janë mirë dhe nuk ka asnjë proces inflamator.

 

Deri jo shumë vite më parë, në fakt, ajo konsiderohej edhe një gjendje beninje. Megjithatë, problemi është se steatoza hepatike mund të evoluojë në kushte më pak beninje dhe më të rrezikshme, pasi mund të çojë në të ashtuquajturin "steatohepatit", një proces inflamator që në afat të gjatë dëmton hepatocitet, dmth qelizat që përbëjnë mëlçinë. Inflamacioni, pra, mund të shkaktojë fibrozë të mëlçisë, e cila është një gjendje patologjike e dhënë nga akumulimi i indit cikatricial brenda mëlçisë. Nga këtu, në analizën përfundimtare, mund të çojë në një përkeqësim të mëtejshëm të situatës: në fakt mund të krijojë cirrozën e frikshme të mëlçisë (akumulimi i indit cikatricial është i tillë që mëlçia humbet strukturën  normale plotësisht.) e cili nga ana tjetër mund të zhvillohet në një tumor.

Vlerësohet se steatohepatiti joalkoolik është i pranishëm në 6% të popullsisë së rritur dhe nga këta njerëz deri në 40% mund t'i nënshtrohen një fibroze pasuese. Për më tepër, kjo gjendje rrit rrezikun e komplikimeve kardiovaskulare. Edhe pse mosha dhe predispozita gjenetike gjithashtu mund të luajnë një rol, stili i gabuar i jetesës - veçanërisht mbipesha, obeziteti dhe mungesa e ushtrimeve - rrisin rrezikun e zhvillimit të kësaj sëmundjeje.

Prevalenca në të rriturit e rinj

Duke qenë se prevalenca e kësaj sëmundjeje tek të rinjtë nuk është e qartë, një studim i fundit i publikuar në revistën shkencore The Lancet synon të hetojë këtë aspekt. Pjesëmarrësve, të moshës 22 dhe 26 vjeç, iu dhanë analiza gjaku për të vlerësuar funksionin e mëlçisë dhe më pas një test i veçantë i quajtur elastografia hepatike, qëllimi i të cilit është pikërisht vlerësimi i pranisë së fibrozës. Gjithashtu, u vlerësuan faktorë të tjerë si konsumi i alkoolit dhe indeksi i masës trupore (dmth. një tregues për një vlerësim objektiv të peshës trupore në lidhje me gjatësinë).

 

Rezultatet e studimit treguan se më shumë se 20% e pjesëmarrësve vuanin nga sëmundja e mëlçisë dhjamore dhe nga këta gjysma paraqitën një pamje të avancuar. Është me rëndësi të madhe të theksohet se ky rrezik u rrit ndjeshëm te subjektet mbipeshë dhe obezë. Gjithashtu, pothuajse 3% e totalit të subjekteve të studiuara paraqitën një tablo të fibrozës dhe rreziku i paraqitjes së kësaj patologjie u rrit me katër herë te subjektet me steatozë që përdorin alkool të tepërt.

Rezultatet e këtij studimi na paraqesin një problem madhor të shëndetit publik: në serinë e rasteve të studiuara, mbipesha dhe obeziteti rrisin ndjeshëm rrezikun e steatozës e cila, veçanërisht te njerëzit obezë, mund të shfaqet në një formë të avancuar. Kjo, siç shpjeguam në hyrje të artikullit, mund të jetë e rrezikshme sepse mund të evoluojë në fibrozë dhe të çojë, me kalimin e viteve, në gjendje të rënda si cirroza dhe kanceri i mëlçisë. Edhe një herë, ky studim tërheq vëmendjen për rëndësinë e stilit të jetesës. Mbipesha dhe obeziteti janë vazhdimisht në rritje dhe dieta dhe aktiviteti fizik janë mjetet kryesore që ne kemi për t'i luftuar ato.

 

Studimi në fjalë u fokusua tek të rinjtë: grafia e steatozës fillimisht nuk jep simptoma, por me një punë të gjatë dhe të heshtur, u hap rrugën sëmundjeve të rrezikshme që mund të shfaqen më vonë në jetë. Nuk do të lodhemi kurrë duke ju folur për rëndësinë e parandalimit dhe në këtë rast, aq më tepër, duhet të kujtojmë se zakonet e mira duhet të zbatohen sa më shpejt që të jetë e mundur, si të rinj, kur ende nuk ka simptoma të sëmundjes, për të pasur një avantazh në aspektin e shëndetit ndër vite. Me pak fjalë, nuk është kurrë vonë për të folur për parandalimin, por as shumë herët.

Kryerja e check-up 1 here ne 6-12 muaj është një domosdoshmeri dhe si e tille nuk duhet neglizhuar. Adaptimi i nje regjimi ushqimor të shëndetshëm është po aq i rëndësishëm.

Besoja shëndetin profesionistëve në klinikën FitHealth dhe ushqimin FitHeath Catering ku vaktet ideohen nga mjekja nutricioniste!