Cfarë nuk dimë për intolerancat ushqimore?

Intolerancat ushqimore janë pjesë e një grupi më të madh çrregullimesh të përcaktuara si reagime të padëshiruara ndaj ushqimit: flasim për intolerancë ushqimore dhe jo për alergji, kur reagimi është i varur nga doza, për shkak të çlirimit të sasive të histaminës që nuk rrezikojnë jetën ose mangësitë i enzimatike (laktozë) ose toksicitet të drejtpërdrejtë të substancës në mukozën e zorrëve (gluten).

-Por cilat janë simptomat e intolerancës ushqimore? 
Simptomat e intolerancës ushqimore janë jashtëzakonisht të ndryshme dhe mund të prekin pjesë të ndryshme të trupit: dhimbje koke, dermatit, kolit, diarre, meteorizëm, mykozë, lodhje, pagjumësi ... simptomat mund të jenë të shumta dhe të natyrës së ndryshme dhe shpesh shkaktojnë një sëmundje që është e vështirë të identifikohet.

-A janë intolerancat dhe alergjitë e njëjta gjë?

Përgjigja është jo. Dallimi midis intolerancës dhe alergjive qëndron në faktin se për të parën, reagimi varet rreptësisht nga sasia e ushqimit të patoleruar (në varësi të dozës) ose të prodhuar nga mungesa e një enzime specifike ose nga efektet toksike të një ushqimi në mukozën e zorrëve.

Për alergjitë, është gjithmonë sistemi imunitar ai që njeh një substancë si potencialisht të rrezikshme, pavarësisht nga sasia. Reagimi ndërmjetësohet nga antitrupat IgE që nxisin efekte serioze që mund të rrezikojnë jetën e subjektit.

Intoleranca ushqimore tek fëmijët

Edhe fëmijët mund të vuajnë nga intoleranca ushqimore (por edhe alergjitë). Tek fëmijët e vegjël, veçanërisht në periudhën e shkëputjes nga gjiri, është e lehtë të shfaqen intoleranca ushqimore ose alergji. Substancat që i shkaktojnë më shpesh janë: qumështi i lopës, vezët, soja, gluteni, domatja, agrumet, çokollata, peshku, luleshtrydhet.

Kur dyshohet për intolerancë ushqimore, te një i rritur apo tek një fëmijë, është e rëndësishme të kontaktoni mjekun tuaj i cili do të mbledhë të gjithë informacionin e dhënë nga pacienti (historia mjekësore) dhe do të kryejë një ekzaminim klinik të plotë për të vlerësuar situatën. Më pas ai do të vlerësojë nëse është e nevojshme t'i nënshtrohet testeve specifike për të konstatuar ose përjashtuar praninë e një alergjie.

Ka shumë lloje të testeve për vlerësimin e intolerancës ushqimore. Një siguri jepet nga 'BREATH TEST i laktozës' i cili identifikon intolerancën ndaj këtij sheqeri. Testi kryhet me frymë dhe është i padëmshëm e jo invaziv, i përshtatshëm edhe për fëmijët.
Po ashtu ekziston dhe testi i intolerancës përmes gjakut. Dhe pse invaziv ai realizon nje profil me te gjere ushqimor nga te cilat fëmija juaj mund të jete intolerant! Ky test preferohet gjërësisht edhe nga të rriturit, për panelin e gjërë të elementeve ushqimore (Në Klinikën FitHealth studiohen 51 familje ushqimore me 10-12 elemente secila) dhe për specificitetin që ka.

A mund të kurohet plotësisht intoleranca ushqimore? 

Me siguri keni dëgjuar se intolerancat ushqimore ndryshojnë me kalimin e kohës dhe për këtë arsye mund të përkeqësohen, por edhe të ulen në intensitet derisa të zhduken. Çfarë është e vërtetë në gjithë këtë?

Siç u përmend, dyshimi për intolerancën ushqimore vjen kur një çrregullim, në vend që të shfaqet në mënyrë kalimtare ose të rastësishme, fillon të shfaqet gjithnjë e më shpesh derisa të ndërhyjë në jetën e përditshme. Shërimi nga intoleranca ushqimore është i mundur: pasi të jenë identifikuar me saktësi ushqimet përgjegjëse për fenomenin, do të jetë e nevojshme eliminimi i plotë i tyre nga dieta e përditshme me synimin për t'i rifutur gradualisht. Nëse trupi detoksifikohet plotësisht dhe nuk i njeh më ato ushqime si të huaja dhe të dëmshme, do t'i pranojë sërish pa probleme, po kujdes MASËN!