Cilat suplemente na duhen në menopauzë?

Trupi i një gruaje në postmenopauzë ka nevojë për disa vitamina dhe minerale, thelbësore për të qëndruar shëndetshëm. Le ta zbulojmë së bashku.

Menopauza shënon një ndryshim të madh në jetën e një gruaje si fizikisht ashtu edhe mendërisht.

Një ndryshim që mund të ndikojë në shëndet duke ndjekur një mënyrë jetese të shëndetshme që bazohet jo vetëm në zakone të mira si aktiviteti i rregullt fizik, shmangia e duhanit dhe reduktimi i alkoolit por mbi të gjitha në një dietë të ekuilibruar, të shëndetshme dhe të larmishme të pasur me fruta dhe perime , burimet kryesore të vitaminave dhe mineraleve esenciale.
Gruaja në menopauzë duhet në fakt të sigurojë vitamina dhe minerale thelbësore në sasitë e duhura për të ruajtur funksionet e trupit të saj dhe për të garantuar një proces të shëndetshëm plakjeje.

Rritja e jetëgjatësisë është një arritje e madhe për ata që janë në gjendje të plaken në mënyrë të shëndetshme. Menopauza  merr rolin e një faze të re ndryshimi për një grua në rrugën e saj të jetës ende shumë të gjatë.
Nga ky këndvështrim, ushqyerja pasi ka ndikuar në shëndetin e gruas para menopauzës, luan një rol qendror edhe më pas, në mbështetjen e “plakjes” së shëndetshme.
Në fakt, të ngrënit mirë në menopauzë është një rregull themelor për të mbështetur shëndetin e trupit tuaj në ndryshim, një mënyrë jetese që ndryshon nga nevoja e thjeshtë për të ngrënë.
Një mënyrë e re për t'iu përgjigjur shijes, por edhe nevojave të reja të trupit, dhe për t'i kënaqur të dyja duke mësuar të zgjedhin me vetëdije ushqimin në tryezë.
Sigurimi i trupit tuaj me vitaminat dhe mineralet që nevojiten është thelbësor për të përmbushur nevojat e trupit në tërësi, nga organet deri te qeliza më e vogël.

-Nevojat ushqyese ndryshojnë sipas moshës.

Në përgjithësi, ato mund të rriten tek fëmijët gjatë fazës së rritjes dhe të ulen pak te të moshuarit, por në çdo fazë të jetës sonë nuk duhet të mungojnë kurrë pasi përfaqësojnë lëndë ushqyese thelbësore për të mbështetur funksionet normale të trupit tonë, nga metabolizmi i energjisë deri ne funksionin e çdo organi të trupit tonë.

Nevojat ushqyese më pas mund të ndryshojnë, te njerëzit e së njëjtës moshë, bazuar gjithashtu në seksin, stilin e jetës aktive ose jo, gjendjen shëndetësore, shkallën e stresit ose situata të tjera në të cilat mund të theksohet një mungesë e disa lëndëve ushqyese. Per këtë padyshim ju duhet të rezervoni takimin me mjekun nutricionist. Pranë Klinikës FitHealth, ju do te keni mundësinë të merrni këshilla prej mjekes nutricioniste, të merrni regjimin tuaj të personalizuar ushqimor si edhe të monitoroni ecurinë tuaj nutricionale.

Organizmi i gruas në postmenopauzë duhet të ushqehet në mënyrë të shëndetshme dhe të ekuilibruar me një “masë” të caktuar për disa vitamina dhe minerale esenciale, jo vetëm për t'u plakur shëndetshëm, por edhe për të parandaluar disa probleme, përfshirë osteoporozën.

Kalciumi, vitamina D, magnezi dhe vitamina K, si dhe zinku, seleni dhe vitaminat E, K, C dhe B6 janë lëndë ushqyese që duhen mbajtur veçanërisht nën kontroll tek gratë pas menopauzës.

Kalciumi, vitamina D dhe gjithashtu magnezi janë lëndë ushqyese të njohura si të përshtatshme për gratë pas menopauzës, duke mbështetur ruajtjen e indit kockor. Plotësimi i kalciumit dhe vitaminës D gjithashtu rekomandohet në përgjithësi tek gratë me probleme të osteoporozës.

Kalciumi gjendet gjerësisht në ushqime të ndryshme me origjinë shtazore dhe bimore, që nga qumështi dhe derivatet e tij tek angjinaret, brokoli, lakra, lulelakra, portokalli, kajsitë dhe luleshtrydhet.

Vitamina D, nga ana tjetër, prodhohet nga lëkura pas ekspozimit në diell. Vitet e fundit ka pasur një mungesë të përhapur të vitaminës D në të gjitha grupmoshat, pasojë besohet të jetë mbrojtja më e madhe e lëkurës ndaj dëmtimeve nga rrezet UV.

Plotësimi i vitaminës D sugjerohet shpesh tek gratë me mungesë dhe veçanërisht nga 35 vjeç e tutje për të parandaluar shfaqjen e osteoporozës.

Vitamina D kontribuon në përthithjen / shfrytëzimin e kalciumit dhe fosforit, si dhe në normalizimin e niveleve të kalciumit në gjak.

Magnezi, gjithashtu i shpërndarë gjerësisht në ushqimet shtazore dhe bimore, rregullon funksione të ndryshme të trupit tonë: nga metabolizmi i energjisë deri te tkurrja e muskujve, nga relaksimi deri te rregullimi i qarkullimit të kalciumit.

Përveçse luan një rol të rëndësishëm në sistemin skeletor, studimet shkencore kanë treguar se marrja e magnezit dhe kalciumit favorizon një incidencë më të ulët të problemeve kardiovaskulare. Së fundi, vitamina K dhe zinku gjithashtu kontribuojnë në ruajtjen e kockave.

Vitaminat B janë një grup lëndësh ushqyese thelbësore për funksione të ndryshme të trupit tonë. Nga lëkura te truri, nga metabolizmi i energjisë tek ai i yndyrave dhe proteinave, çdo qelizë e vetme në trupin tonë ka nevojë për një ose më shumë vitamina B.

Në gratë para menopauzës dhe në menopauzë, vitamina B6 kontribuon në rregullimin e aktivitetit hormonal.

Përveç kësaj, vitaminat B6, B12 dhe acidi folik luajnë një rol të rëndësishëm në mbështetjen e metabolizmit normal të homocisteinës, një molekulë që ka efekte të ngjashme me kolesterolin dhe që e prodhojmë me tepricë kur kemi mungesë të njërës prej këtyre vitaminave.

Vitaminat B2, B3 dhe B8 së bashku me zinkun favorizojnë ruajtjen e lëkurës normale, së bashku me vitaminën C e cila kontribuon në formimin normal të kolagjenit për funksionimin normal të enëve të gjakut, kockave, kërcit, mishrave të dhëmbëve, lëkurës dhe dhëmbëve.

Vitamina C, së bashku me Selenin, Zinkun dhe Vitaminën E, mbështet mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ.

Kaliumi, së bashku me magnezin, kontribuon në funksionimin normal të muskujve dhe funksionimin e sistemit nervor.

Prandaj, marrja e saktë e këtyre vitaminave dhe mineraleve është thelbësore për të suportuar plakjen e shëndetshme duke e mbajtur trupin tonë në shëndet fizik dhe mendor: për një lëkurë më elastike, një organizëm më rezistent ndaj oksidimit, një sistem nervor më të relaksuar dhe vigjilent dhe një metabolizëm gjithmonë efikas .
Me një dietë të shëndetshme, ju siguroni të gjitha lëndët ushqyese që ju nevojiten

Kemi parë që suplementet e kalciumit dhe vitaminës D shpesh indikohen për të parandaluar ose kontrolluar osteoporozën, një problem që prek disa gra në këtë periudhë të jetës.

Në përgjithësi, një dietë e shëndetshme dhe e larmishme, e pasur me fruta dhe perime është thelbësore për të siguruar që gratë në postmenopauzë të kenë të gjitha lëndët ushqyese të tjera që u nevojiten.

Në disa situata ku këto lëndët ushqyese mund të jenë të mangëta, të tilla si një jetë stresuese, disa probleme ose një regjim ushqimor jo i plotë, mund të jetë e nevojshme plotësimi i tyre dhe mjeku  eshte referenca thelbësore për këshilla të vlefshme .
Keshillimi me një mjek nutricionist është gjithmonë i nevojshëm! Jo gjithmonë suplementet janë zgjidhja. Ajo që ju ndihmon në terma afatgjatë është patjetër regjimi ushqimor!
Mos neglizhoni, shëndeti gjithmonë vjen i pari!