A mund te ndikoje obeziteti ne riskun e shfaqjes se kancerit te gjirit?

Prej disa kohësh dihet se obeziteti është një faktor rreziku për kancerin e gjirit. Marrëdhënia midis peshës dhe kancerit ka të bëjë gjithashtu me zhvillimin e relapsave dhe ndikohet jo vetëm nga obeziteti, por edhe nga mbipesha e thjeshtë. Shumë gra nuk janë të vetëdijshme se edhe me shtimet e vogla vjetore të yndyrës trupore, nuk është e vështirë të shtosh peshë me disa kilogramë, sidomos pas menopauzes.

Sidoqoftë, mbani mend se shqetësimi kryesor për rrezikun e kancerit të gjirit nuk është pesha, por sasia e yndyrës së trupit. Me fjalë të tjera, nëse keni një peshore normale në shtëpi, duhet të mbani mend se pesha e shprehur në kilogramë që mund të lexoni në ekran është vetëm një tregues që ka pak përdorim. Për të ditur sasinë e duhur të yndyrës trupore dhe të gjithë parametrat e tjerë dhe matjet tuaja është e nevojshme të vizitoni një mjek specialist.

Sipas një analize të kryer nga një grup ekspertësh nga AICR (Instituti Amerikan për Kërkimin e Kancerit) dhe që bashkon mbi 50 studime, doli se:

Rreziku i kancerit të gjirit rritet me 12% me çdo rritje prej 5 pikësh të indeksit të masës trupore ( BMI). Indeksi i masës trupore është një mënyrë për të shprehur peshën në lidhje me gjatësinë dhe zakonisht përdoret si një tregues i peshës së shëndetshme ose të tepërt.
Çdo rritje është e lidhur ngushtë me një rrezik gjithnjë në rritje të kancerit të gjirit.
Matja e perimetrit te belit është e rëndësishme. Një bel më i gjerë rrit rrezikun e kancerit të gjirit pas menopauzës, edhe me një BMI normale. Një bel më i gjerë ka tendencë të sinjalizojë më shumë "dhjamë visceral", dmth yndyra e depozituar thellë në bark, e cila është më aktive në prodhimin e përbërësve që mund të nxisin rritjen e qelizave kancerogjene.

Në një studim me më shumë se 3,400 gra në postmenopauzë, të gjitha me BMI normale, ato në grupin "më të lartë" të yndyrës trupore kishin dy herë më shumë rrezik nga kanceri i gjirit sesa gratë në grupin "më të ulët" të yndyrës trupore.

Bazuar në këtë dhe studime të tjera, studiuesit arritën në përfundimin se BMI normale mund të jetë joadekuate si një tregues i rrezikut të kancerit të gjirit tek gratë pas menopauzës.

Qelizat dhjamore kanë funksione të rëndësishme në trup, por yndyra e tepërt e trupit rrit rrezikun e kancerit të gjirit pas menopauzës në të paktën tre mënyra të rëndësishme. Ata janë:

-Rritja e estrogjenit: Pas menopauzës, yndyra e trupit është vendi kryesor i prodhimit të estrogjenit. Më shumë yndyrë trupore në përgjithësi nënkupton nivele më të larta të estrogjenit në qarkullim. Mbipesha dhe obeziteti në veçanti rrisin rrezikun e kancerit të gjirit me receptore të estrogjenit pozitiv pas menopauzës (ER +), i cili është forma më e zakonshme e sëmundjes. Në këtë formë kanceri, qelizat e kancerit të gjirit marrin sinjale rritjeje nga estrogjeni.
-Inflamacioni: ndërsa yndyra e trupit zgjerohet, zhvillohet inflamacioni kronik, duke rritur prodhimin e radikalëve të lirë që mund të dëmtojnë ADN-në. Kjo mund të nxisë rrugët e sinjalizimit dhe të shprehjes së gjeneve që nxisin zhvillimin dhe përparimin e kancerit.
-Rezistenca ndaj insulinës: nivelet e larta të yndyrës në trup mund të shkaktojnë gjithashtu ndryshime metabolike që e bëjnë insulinën më pak efektive, duke bërë që trupi të sekretojë më shumë. Nivelet e larta të insulinës rrisin sinjalet për rritjen e tumorit.

Nga këto kërkime të kryera dhe nga lidhja që ekziston midis sasisë së yndyrës në trup dhe rrezikut të kancerit të gjirit, mund të themi pa asnjë dyshim se pavarësisht nga rastet individuale, një regjim ushqimor i ekuilibruar dhe ushtrimet e duhura fizike luajnë një rol themelor për parandalimin por edhe për menaxhimin afatgjatë të kancerit të gjirit.