Probiotikët, një domosdoshmëri për shëndetin tonë!

Probiotikët janë mikroorganizma të gjallë, kryesisht baktere dhe maja të ngjashme me mikrobet "të mira" që gjenden natyrshëm në traktin tonë gastrointestinal. Emri i tyre rrjedh nga shkrirja midis parashtesës latine "pro", që është "në favor" me emrin grek "bios", që është jeta. Prandaj, probiotik do të thotë "në favor të jetës".

Ka miliarda mikroorganizma në zorrë, duke përfshirë bakteret, kërpudhat dhe viruset që përbëjnë të ashtuquajturën mikrobiotë të zorrëve.

Mikrobet e zorrëve dhe njeriu jetojnë në një marrëdhënie simbiotike, pra të dobishme për të dy: në praktikë, ne sigurojme një habitat të pasur me lëndë ushqyese per mikrobioten dhe mikrobiota, në këmbim, kontribuon në ruajtjen e shëndetit dhe mirëqenies së zorrëve dhe të gjithë organizmit.

Përbërja e mikrobiotës ndryshon nga individi në individ dhe ndikohet nga faktorët e mjedisit dhe mbi të gjitha nga regjimi ushqimir. Kur kjo përbërje ndryshohet, flasim për dysbiozë të zorrëve.
Simptomat më të zakonshme të dysbiozës së mikrobiotës së zorrëve janë:

-meteorizmi
-fryrje barku
-diarreja
-kapsllëk
-vështirësi në tretje
-çrregullime të kosheres.

Sipas përkufizimit, një probiotik duhet të ketë karakteristika dhe veti specifike:

-duhet të jetë në gjendje të mbijetojë në mjedisin acidik të stomakut dhe të arrijë i gjallë dhe vital në zorrë, ku kryen funksionin e tij të vërtetë.
-duhet të jetë në gjendje të ngjitet në mukozën e zorrëve dhe ta kolonizojë atë (të riprodhohet).
-duhet të jetë një përbërës “normal” i florës intestinale që është i shëndetshëm dhe pa efekte anësore.

Probiotikët: për çfarë na shërbejnë konkretisht?

"Indikacioni" që zbatohet për probiotikët, aktualisht i miratuar nga EFSA (Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore) në lidhje me Rregulloren (EC) 1924/2006 për suplementet ushqimore të bazuara në probiotikë është si vijon: "Nxitja e ekuilibrit të florës së zorrëve”.

Sigurisht që probiotikët përdoren për të ruajtur ekuilibrin e florës bakteriale të zorrëve, pasi konsumimi i tyre mundëson modulimin e mikrobiotës në një mënyrë të favorshme për trupin.

Mijëra studime janë publikuar vitet e fundit që tregojnë efekte të tjera dhe shumë specifike në aspekte të ndryshme të shëndetit të njeriut. Këto efekte të dobishme të probiotikëve përfshijnë përmirësimin e mbrojtjes imune, falë stimulimit të receptorëve të imunitetit të lindur dhe rregullimin e lëvizshmërisë së zorrëve dhe proceseve të tretjes, të cilat shpesh vihen nën stres nga ushqimi i varfër në lëndë ushqyese.

Por jo vetëm kaq. Shumë shtame probiotike janë studiuar si një mjet për të luftuar infeksionet gjenitale, të tilla si kandidiaza vulvovaginale, e njohur më mirë si Candida, e cila prek gratë. Disa studime kanë lidhur zhvillimin e këtij çrregullimi, i cili është jashtëzakonisht i përhapur në popullatën femërore të moshës së lindjes së fëmijëve, me një çekuilibër të florës intestinale dhe vaginale (disbioza).

Në fakt, gjithnjë e më shumë gjinekologë po përdorin suplemente probiotike për të menaxhuar problemet me kandidën, si dhe për vaginozën bakteriale, një tjetër çrregullim shumë i zakonshëm.

Një fushë tjetër e fundit e aplikimit, por për të cilën tashmë ka studime solide shkencore, është ajo dermatologjike. Tashmë ka suplemente probiotike orale të zhvilluara për të reduktuar simptomat dhe rikthimet e problemeve të lëkurës, siç është dermatiti atopik. Dhe tashmë ka përparime interesante edhe në pjesën e problemeve të akneve, rosacea dhe psoriasis.

Një tjetër front i nxehtë i kërkimit probiotik është ai që lidhet me boshtin zorrë-tru. Tani ka shumë prova mbi aftësinë e mikrobiotës së zorrëve, nëpërmjet metabolitëve të saj, për të modifikuar shumë aspekte që lidhen me psikikën.

Probiotikët: përfitime të tjera.

Studime të shumta shkencore kanë demonstruar efikasitetin e probiotikëve në trajtimin e disa çrregullimeve të traktit gastrointestinal, si diarreja e lidhur me terapinë me antibiotikë tek të rriturit dhe fëmijët dhe intoleranca ndaj laktozës.

Çrregullimi i parë ndodh kur antibiotikët, të marrë për të luftuar infeksionet bakteriale, ndryshojnë ekuilibrin natyror midis baktereve "të mira" dhe "të këqija" në traktin gastrointestinal, duke shkaktuar përhapjen e baktereve të dëmshme që rezulton në diarre dhe dhimbje barku. Është një efekt anësor tipik i antibiotikëve, i studiuar shumë mirë.

Në këtë rast, probiotikët me dozë të lartë që i përkasin gjinisë së Lactobacilli, Bifidobacteria dhe Streptococci ose maja si Saccharomyces boulardii, mund të përdoren në kombinim me terapinë antibiotike për të parandaluar çrregullimin. Tani ka qindra studime klinike mbi këtë fenomen të publikuara në revista shkencore.

Intoleranca ndaj laktozës shkaktohet nga mungesa e enzimës së laktazës dhe karakterizohet nga simptoma të tilla si të vjella, diarre, fryrje dhe dhimbje barku. Në këtë rast është treguar se administrimi i fermenteve laktike specifike çon në një përmirësim të dukshëm të simptomave. Kjo ndodh sepse shumë probiotikë prodhojnë në mënyrë të pavarur enzimën e laktazës, duke kompensuar kështu mungesën e saj të mundshme në zorrë.

Siç duket probiotiket janë një suplement i dobishëm jo vetëm për traktin tonë tretës, por për të gjithë organizmin.

Një imunitet i fortë, një trup i shëndetshëm!