Alergjitë dhe llojet e tyre

Alergjia është një reagim i sistemit imunitar ndaj substancave të padëmshme, si p.sh., poleni. Substancat që mund të shkaktojnë alergji quhen alergjenë. Personat që vuajnë nga alergjia prodhojnë një lloj antitrupash, imunoglobulinën E (IgE), të cilat ndërveprojnë në mënyrë specifike me alergjenin. Ndërveprimi ndërmjet IgE dhe alergjenëve shkakton reaksionin alergjik, me çlirimin e ndërmjetësve, kryesisht histaminën, përgjegjës për shfaqjen e simptomave. Alergjia është specifike për një alergjen të veçantë. Një person alergjik mund të jetë alergjik ndaj një ose më shumë alergeneve.

Cilat janë shkaqet e alergjisë?

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e një alergjie janë predispozicioni familjar dhe ekspozimi gjatë gjithë jetës ndaj substancave alergjike. Fëmijët e prindërve alergjikë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një alergji dhe probabiliteti rritet nëse të dy prindërit janë alergjike. Ekspozimi ndaj irrituesve si tymi i cigares dhe ndotësit mund të nxisë gjithashtu sensibilizimin alergjik.

 

Ekspozimi ndaj alergjenit mund të ndodhë me thithje (si në rastin e alergjisë ndaj polenit), me gëlltitje (ushqim), me injeksion ose me kontakt me lëkurën ose mukozën.

 

Cilat janë simptomat e alergjisë?

Simptomat tipike të alergjisë janë: riniti (kruajtje, pengim nazal, teshtitje, rinorre), astma (kollë, vështirësi në frymëmarrje), konjuktiviti (kruajtje dhe lot), simptoma të lëkurës (kruajtje, eritema, urtikarie, angioedema dhe ekzema), simptoma gastroininale gojë, të vjella, diarre, dhimbje barku), edemë e glotisit dhe shoku anafilaktik (hipotension, keqtrajtim, humbje e vetëdijes).

 

Simptomat e reaksioneve alergjike të ndërmjetësuara nga IgE janë zakonisht të menjëhershme; zakonisht fillojnë disa minuta deri në 1-2 orë pas kontaktit me alergjenin. Nga ana tjetër, dermatiti alergjik i kontaktit është një reaksion alergjik i vonuar, i cili ka një patogjenezë të ndryshme nga reaksionet alergjike të ndërmjetësuara nga IgE.

 

Klasifikimi i alergjive

1.Alergji respiratore

Alergjia respiratore shkaktohet nga alergjenët inhalatorë: lloje të ndryshme të polenit, epiteli i kafshëve, marimangat e pluhurit të shtëpisë, mykofitet dhe manifestohet me konjuktivit, rinit, kollë, astmë bronkiale.

 

2.Alergji ushqimore

Simptoma fillestare e një alergjie ushqimore është shpesh kruarja e menjëhershme e buzëve dhe e gojës, e cila ndonjëherë mund të pasohet nga simptoma gastrointestinale, të frymëmarrjes dhe të lëkurës dhe, në raste të rënda, nga edema e glotisit dhe shoku anafilaktik. Alergjia ushqimore tek foshnjat dhe fëmijët më së shpeshti shkaktohet nga proteinat e qumështit të lopës, ndërsa tek të rriturit, veçanërisht tek ata që vuajnë nga alergjia ndaj polenit, alergjia ndaj disa frutave dhe perimeve është më e zakonshme për shkak të reaksionit të kryqëzuar ndërmjet alergjenëve të pranishëm në disa polen dhe në disa ushqime.

 

Alergji ndaj barnave

Barnat që më së shpeshti shkaktojnë reaksione të padëshiruara të tipit alergjik janë antibiotikët dhe anti-inflamatorët. Simptomat më të shpeshta prekin lëkurën, veçanërisht urtikaria dhe angioedema, por reaksionet mund të prekin edhe organe dhe sisteme të tjera, ndonjëherë me ashpërsi të veçantë. Testet diagnostike janë të disponueshme vetëm për disa barna, kështu që një histori e saktë mjekësore është thelbësore për të identifikuar barnat që shkaktuan reaksionin dhe për rrjedhojë të vendoset një strategji parandalimi.

 

Alergji ndaj helmit të bletës

Pickimet e bletës, grerëzave dhe grerëzave tek ata që vuajnë nga alergjia mund të shkaktojnë simptoma lokale, madje të gjera, në vendin e pickimit, por në disa raste mund të shfaqen simptoma të përgjithshme si shoku anafilaktik kërcënues për jetën.

 

Dermatiti atopik

E quajtur edhe ekzema konstitucionale, ajo mund të lindë që në muajt e parë të jetës në disa zona tipike të lëkurës (në periorale, periorbitale, bërryla dhe gjunjë). Tek fëmija mund të shoqërohet me një alergji ushqimore.

 

Dermatiti alergjik i kontaktit

Bëhet fjalë për dermatit ekzematoz (eritemë, flluska dhe lëkurë) që shfaqet disa orë pas kontaktit me kimikate të caktuara, si sulfati i nikelit. Substancat që mund të shkaktojnë dermatit kontakti alergjik quhen haptene dhe jo alergjenë.

 

Diagnoza

 

Testi më i besueshëm  për diagnostikimin e alergjive është matja e IgE specifike ndaj alergeneve. Ekzaminimi kryhet në mostrën e gjakut venoz të marrë nga pacienti dhe mund të kryhet edhe gjatë terapisë me antihistaminikë, pasi rezultati i analizës nuk ndikohet nga medikamentet. Ju mund të testoni panelin e alergenëve, permes metodës më të besueshme (gjakut) pranë klinikës FitHealth.

 

 Parandalimi

Parandalimi i alergjisë konsiston në shmangien e kontaktit me alergjenët ndaj të cilëve keni rezultuar alergjikë.  Kjo nuk është gjithmonë e mundur, si në rastin e alergjisë ndaj polenit, marimangave të shtëpisë ose helmit të bletëve.

 

Parandalimi është trajtimi i zgjedhur në rast të alergjisë ndaj ushqimit, barnave, epitelit të kafshëve dhe, në rastin e dermatitit alergjik të kontaktit ndaj kimikateve.

Vaksinat janë i vetmi trajtim i aftë për të reduktuar reaktivitetin e subjektit alergjik ndaj alergjenit, ndryshe nga barnat simptomatike që lehtësojnë vetëm simptomat. Vaksina polispecifike e desensibilizimit është “zgjidhja” ideale. Me anë të saj ju reduktoni simptomat që mund të shfaqë një game e gjërë alergenësh.

Aksesoni Shërbimet

Në FitHealth Clinic do të gjeni shërbimet më të mira për të përmirësuar jetën tuaj.