Terapia me oksigjen hiperbarik ne humbjen e degjimit sensorineural dhe tinnitus (zhurma në vesh)

Në botën e mjekësisë moderne, njerëzit janë vazhdimisht në kërkim të një zgjidhjeje për problemet shëndetësore ose thjesht duan të gjejnë mënyra për të zgjatur jetën e tyre.

Përveç të jetuarit më të gjatë, shumë prej nesh synojnë të jetojnë me më shumë energji, forcë dhe elasticitet. Shkenca moderne ka bërë të mundur që ne të jetojmë një jetë më të shëndetshme se kurrë më parë, pavarësisht nga shumë faktorë të jashtëm që shkaktojnë sëmundje të ndryshme fizike.

Terapia me oksigjen hiperbarik është një nga zbulimet e mëdha që ka përfitime të shumta për trupin. Ai rrit sistemin imunitar, nxit shërimin më të shpejtë dhe thjesht kontribuon shumë në mirëqenien tonë fizike.

Ne kemi përmendur përfitimet e shumta të oksigjenit hiperbarik në artikujt e mëparshme. Ne kemi folur për mënyrën se si terapia hiperbarike e oksigjenit ndihmon kundër infeksionit dhe inflamacionit, si përshpejton shërimin nga operacionet plastike dhe operacionet e tjera invazive, si kontribuon në qëndrueshmëri dhe performancë . Terapia me oksigjen hiperbarik përdoret për të trajtuar të gjitha llojet e gjendjeve mjekësore, duke përfshirë aneminë, ulcerat, dëmtimet e indeve, lëndimet e indeve të trurit dhe më shumë. HBOT përfshin thithjen e 100% të oksigjenit në presione të larta të ambientit. Përdoret si një trajtim në menaxhimin e infeksioneve dhe inflamacioneve.

Në një dhomë hiperbarike, trupi ynë mund të thithë më shumë oksigjen i cili futet në qelizat tona të gjakut dhe riparon indet më shpejt. Në presion të lartë, mjedise të pasura me oksigjen, si brenda një dhome hiperbarike, plazma shndërrohet në një rezervuar të madh oksigjeni, të cilin qelizat mund ta përdorin më pas për pothuajse çdo gjë që i nevojitet trupit tonë. Kjo rritje e oksigjenimit çon në një listë të gjatë të përmirësimeve të mundshme qelizore duke përfshirë rikuperimin më të shpejtë nga lëndimet.

Oksigjenimi i gjakut në këtë mënyrë stimulon angiogjenezën (formimin e enëve të reja të gjakut në inde) e cila përshpejton procesin e shërimit të trupit deri në 500%. Ai gjithashtu ndihmon në ndërtimin dhe riparimin e enëve të gjakut të dëmtuara, nxit rritjen e kolagjenit, zvogëlon ënjtjen dhe dhimbjen, rrit rrjedhjen dhe qarkullimin e gjakut, rrit efektivitetin e antibiotikëve dhe inkurajon krijimin e qelizave të reja të bardha të gjakut për të shmangur infeksionin.

Në këtë artikull, ne do të diskutojmë se si oksigjeni hiperbarik mund të ndihmojë pacientët që vuajnë nga zhurma ne vesh (tinnitus) dhe  humbja e dëgjimit.
 

Lehtësim i zhurmës në veshë(tinnitus) me dhomen Hiperbarike

Tringëllima në vesh (shqiptohet si tih-NITE-us ose TIN-ih-tus) është zhurmë në vesh pa një këngë të jashtme.

Ndjesia mund të tingëllojë si zile, cicërima, fërshëllimë, gumëzhimë, cicërimë, ulërimë ose tinguj të tjerë të ngjashëm. Mund të ndodhë në njërin vesh ose të dy dhe mund të jetë i vazhdueshëm ose me ndërprerje. Tingulli i dëgjuar gjithashtu ndryshon në zë dhe zakonisht është më i keq kur nuk ka zhurmë në sfond. Njerëzit që përjetojnë tringëllimë në veshët zakonisht janë më të vetëdijshëm për zhurmën në dhomat e qeta ose para se të shkojnë në shtrat.

Kjo është një dukuri shumë e zakonshme, me rreth 50 milionë të rritur në SHBA që e kanë përjetuar atë. Nuk është e pazakontë ta përjetosh atë pas ekspozimit ndaj zhurmës shumë të lartë. Shumë njerëz kanë marrë tringëllimë në veshët afatshkurtër nga ndjekja e koncerteve me zë të lartë dhe madje edhe nga marrja e dozave të larta të ilaçeve si aspirina dhe ilaçet anti-inflamatore josteroide.

Gjendja është thjesht një bezdi afatshkurtër për shumicën e njerëzve, por dihet se ka raste të rënda të tringëllimë në veshët që çojnë në vështirësi në përqendrim, gjumë dhe madje mund të ndërhyjnë në punë dhe marrëdhënie që çojnë në shqetësime mendore dhe emocionale.

Stresi i rëndë nga tringëllimë në veshët mund të shfaqet përfundimisht në sëmundje fizike. Kur tringëllimë në veshët zgjat më shumë se gjashtë muaj, tashmë konsiderohet si tringëllimë në veshët kronike. Gjendja është më e zakonshme tek njerëzit mbi 55 vjeç dhe zakonisht shoqërohet me humbje të dëgjimit, megjithëse në fakt nuk e shkakton atë dhe humbja e dëgjimit nuk shkakton gjithashtu tringëllimë në veshët. Disa raste të tringëllimë në veshët nuk përjetojnë në fakt vështirësi në dëgjim.

Meqenëse shumica e shfaqjeve të tringëllimë në veshët janë të lehta dhe jetëshkurtra, rrallë është një shenjë e shurdhimit ose një problem tjetër më serioz mjekësor. Tringëllimë në veshët pulsative ndodh kur njerëzit dëgjojnë rrahjet e tyre të zemrës nga brenda veshit. Kjo priret të ndodhë tek njerëzit e moshuar kur qarkullimi i gjakut bëhet më i turbullt në arteriet me mure që janë ngurtësuar për shkak të moshës. Nëse dyshoni se keni tringëllimë në veshët pulsuese, sugjerohet të konsultoheni me mjekun, sepse në raste të rralla mund të jetë shenjë e dëmtimit të enëve të gjakut ose tumorit. Tringëllima në veshë mund të rrjedhë nga shumë shkaqe, por zakonisht rrjedh nga neuropatia në nervat akustikë të veshit.

Neuropatia është dëmtim i një ose më shumë nervave dhe tringëllimë në veshët zakonisht rrjedh nga një lloj dëmtimi i nervave akustikë. Kjo zakonisht e lë nervin të inflamuar, gjë që çon në zhurmën në vesh.

Me zbatimin e oksigjenit hiperbarik, oksigjenimi i shtuar hyn në qarkullimin e gjakut dhe përmirëson qarkullimin dhe rrjedhën e gjakut. Kjo do të thotë se inflamacioni në nerva reduktohet duke i dhënë trupit atë që i nevojitet për t'u shëruar. Mikro-qarkullimi është përmirësuar rreth indit të dëmtuar dhe ne kemi parë shumë pacientë të gjejnë zgjidhje për simptomat e tringëllimës në veshë përmes terapisë hiperbarike të oksigjenit.

A mundet Oksigjeni Hiperbarik të përmirësojë humbjen e dëgjimit?

Ka shumë shkaqe të humbjes së dëgjimit, por ketu, ne do theksojme se si oksigjeni hiperbarik mund të ndihmojë në lehtësimin e humbjes së dëgjimit sensorineural.

Përveç kësaj, problemet me rrugët nervore që lidhin veshin e brendshëm me trurin mund të shkaktojnë gjithashtu humbje të dëgjimit sensorineural. Kur kjo ndodh, tingujt e butë mund të jenë të vështirë për t'u dëgjuar, ndërsa tingujt më të fortë mund të mbyten ose mund të tingëllojnë të paqartë.

Humbja e dëgjimit sensorineural është lloji më i zakonshëm i humbjes së dëgjimit të përhershëm. Humbja e dëgjimit sensorineural zakonisht ndodh gradualisht, por në raste të rralla, përjetohet shumë papritur. Ndikon si në zhurmën ashtu edhe në qartësinë e zërit. Mund të zvogëlojë tingujt ose në disa raste, tingujt e lartë mund të bëhen shumë të lartë.

Humbja e dëgjimit sensorineural mund të jetë ose e lindur ose e fituar. Shumica e rasteve të humbjes së dëgjimit sensorineural janë të fituara. Ato mund të shkaktohen nga një sërë arsyesh si plakja, zhurma ekstreme, sëmundjet dhe infeksionet, traumat akustike ose tumoret.

Funksioni i dëgjimit të veshit të brendshëm menaxhohet nga koklea. Kjo kockë e zbrazët e gjetur në veshin e brendshëm dihet se ka nevojë për një dozë të lartë oksigjeni. Hipoksia kokleare shoqërohet me shumë probleme në vesh, duke përfshirë humbjen e dëgjimit. Kur kjo ndodh, furnizimi me gjak është minimal dhe oksigjeni duhet të shpërndahet përmes perilimfës dhe kortilimfës në vesh.

Terapia me oksigjen hiperbarik rrit oksigjenimin në perilimfë dhe ka sjellë përmirësim në një numër të konsiderueshëm pacientësh që përjetojnë humbje të dëgjimit sensorineural. Ashtu si në rastin e  zhurmës në veshët, oksigjeni hiperbarik i siguron kokleës një nxitje të oksigjenit që ndihmon në riparimin e nervave dhe indeve të dëmtuara në veshin e brendshëm, duke ofruar lehtësim nga humbja e papritur e dëgjimit.

Ne kemi parë përmirësim të jashtëzakonshëm te pacientët me humbje të dëgjimit, disa madje e rifitojnë dëgjimin e tyre të plotë pas një sërë trajtimesh në dhomën hiperbarike.

 

Si të trajtojmë zhurmën në veshë (tinnitus) dhe humbjen e dëgjimit sensorineural me dhomën Hiperbarike me Oksigjen

Efektiviteti i oksigjenit hiperbarik në lehtësimin e zhurmës në veshë dhe humbjen e dëgjimit sensorineural ka të bëjë shumë me shpejtësinë dhe kohën. Një pjesë kritike e trajtimit sensorineural me terapinë hiperbarike të oksigjenit është koha në të cilën një pacient kërkon trajtim.

Pacientët që kërkojnë trajtim nën 40 ditë pas shfaqjes së simptomave reagojnë shumë herë më shpejt dhe pozitivisht ndaj terapisë hiperbarike të oksigjenit. Megjithatë, ne kemi pasur pacientë që kanë pasur humbje të dëgjimit sensorineural për më gjatë dhe kanë marrë ende rezultate të mira nga terapia hiperbarike me oksigjen.

Natyrisht, këshillohet që të kërkoni trajtim sa më shpejt se sa vonë.

Presioni i duhur dhe koha e duhur janë çelësi për trajtimin e humbjes së dëgjimit sensorineural. Këto raste së bashku me rastet e tinnitus-it zakonisht trajtohen me atmosfera midis 1.75 dhe 2.2. Ky presion është një numër kritik për pacientët që të jenë në gjendje të rifitojnë dëgjimin e tyre ose të lehtësojnë simptomat e tringëllimë në veshët.