PSE SPORTISTËT PERDORIN TERAPINË HIPERBARIKE ME OKSIGJEN

Jeta e një sportisti është gjithçka tjetër veçse e mërzitshme. Ata janë vazhdimisht duke garuar, duke u stërvitur ose duke arritur objektiv të reja për të thënë se sportistet kanë nje jetë të ngarkuar. Nga sportet ekipore te stërvitjet e forcës, vrapimi deri te noti, atletët e shtyjnë veten deri në kufi dhe ndonjëherë edhe më tej se ai rregullisht. Ndërsa të qenit atletik është një mënyrë e shkëlqyer për të qëndruar të shëndetshëm, për të jetuar më gjatë dhe për të arritur qëllimet tuaja personale, kjo nuk vjen pa rrezik.

Lëndimi është një pjesë e pashmangshme e të qenit sportist, pavarësisht se sa i mirë jeni në sportin tuaj të zgjedhur. Trupit mund ti duhet shumë kohë për të pushuar dhe aksidentet mund të ndodhin në një moment. Ndërsa përfitimet janë shumë më të mëdha se kurthet kur bëhet fjalë për aktivitetet sportive, të dish se si të kujdesesh siç duhet për trupin dhe shëndetin mendor të bën një hap përpara lojës.

Fatmirësisht, përparimet në teknologjinë mjekësore dhe terapeutike nënkuptojnë që sportistet tani kanë shumë më tepër opsione në lidhje me formën e tyre të zgjedhur të terapisë sesa dikur. Trajtimet dhe terapitë janë vazhdimisht në zhvillim, ka gjithmonë diçka të re dhe të përmirësuar duke u bërë e disponueshme. Nga terapia manual deri te terapita me modalitete si : te terapia me lazer, stimulimi elektrik te krioterapia, opsionet janë pothuajse të pafundme kur bëhet fjalë për trajtimin e demtimeve sportive dhe qëndrimin në formë fizike.

Një formë veçanërisht e dobishme e terapisë që ka ekzistuar më gjatë sesa mund të mendoni është Terapia me Oksigjen Hiperbarik. Shumë sportiste (dhe të tjerë njësoj) perdorin këtë trajtim për të mbajtur veten në formë, për të përmirësuar performancën e tyre, për të përmirësuar kohën e rikuperimit nga demtimet dhe për të ruajtur shëndetin optimal mendor.

 

Pra, çfarë është terapia me oksigjen hiperbarik?

Terapia e Oksigjenit Hiperbarik (ose HBOT) është një formë trajtimi që përdoret për të ndihmuar në shërimin e sëmundjeve të ndryshme. Ai u prezantua shkurtimisht në fillim të shekullit të 20-të për të trajtuar gripin, megjithëse përdorimi i tij nuk ishte i përhapur deri vonë. Ndërsa shumë njerëz dëgjojnë fjalët Hyperbaric Oxygen dhe mendojnë se të famshëm i përdorin ato për të ruajtur imazhin e tyre, përfitimet e HBOT shkojnë shumë më tej sesa mund të mendoni.

HBOT është një proces në të cilin pacienti hyn në një dhomë të veçantë të njohur si Dhoma Hyperbarike, e cila është një mjedis i mbyllur dhe steril. Pasi të hyjë në dhomë, pacienti merr oksigjen të pastër me një shkallë përqendrimi më të lartë (rreth 1.5 deri në 3 herë më të lartë) sesa ajo që gjendet në ajrin që zakonisht thithim - i cili në fakt përmban më shumë azot se oksigjen.

Seancat mund të zgjasin deri në dy orë në varësi të pacientit dhe gjendjes për të cilën po marrin trajtim. Gjatë kësaj kohe, pacienti mund të pushojë brenda dhomës, duke marrë frymë thellë në mënyrë që të thithë oksigjenin sa më plotësisht të jetë e mundur. Shumica e pacientëve kërkojnë seanca të përsëritura që trajtimi i tyre të konsiderohet i plotë, por kjo eshte ne varesi te arsyes qe trajtimi po kryhet.

Si funksionon terapia me oksigjen hiperbarik?

Kur marrim frymë, oksigjeni bartet në gjak përmes mushkërive tona. Kur përqendrimi i oksigjenit është më i lartë, më shumë oksigjen mund të arrijë në zonat brenda trupit që kanë më shumë nevojë për të. Terapia me oksigjen hiperbarik funksionon duke furnizuar indet dhe qelizat  në trup me një përqendrim të lartë të oksigjenit të pastër, i cili parandalon shfaqjen e dëmtimeve të mëtejshme, si dhe ndihmon në kthimin e dëmit që tashmë është bërë.

Terapia me oksigjen hiperbarik është e dobishme për shërimin në mënyra të ndryshme, ajo:

-rifut oksigjenin në zonat e inflamuara të indeve, duke parandaluar vdekjen e indeve
-parandalon dëmtimin e riperfuzionit, ose çfarë ndodh kur qarkullimi i gjakut kthehet në indet e privuara nga oksigjeni (duke rezultuar në dhimbje ekstreme)
-shkatërron toksinat në baktere të caktuara duke forcuar qelizat e bardha të gjakut, limfocitet (mbrojtja e trupit kundër infeksioneve)
-ndihmon në formimin e enëve të reja të gjakut, duke inkurajuar prodhimin e kolagjenit dhe rritjen e qelizave të reja të lëkurës

Këto janë vetëm disa nga çështjet me të cilat HBOT mund të ndihmojë. Shanset janë, nëse gjendja shoqërohet me rrjedhjen e gjakut ose mungesën e oksigjenit, terapia hiperbarike me oksigjen mund të ndihmojë!

Pse sportistët zgjedhin terapinë hiperbarike të oksigjenit?

Sportistët, qofshin profesionistë apo rekreativë, kërkojnë shumë nga trupi i tyre si rregull i përgjithshëm. Të gjithë e dinë historinë e mbrojtësit të gjithë nyjeve, i cili i ra gjurit ose lojtarit premtues me dëmtimin e kyçit të këmbës. Është e ditur që lëndimet ndodhin në sport, si dhe në të gjitha format e tjera të ushtrimeve. Dallimi midis të qenit jashtë sezonit ose disa javësh varet nga rikuperimi i atletit, si dhe nga gjendja e tij e përgjithshme fizike. Këtu hyn HBOT.

Terapia me Oksigjen Hiperbarik është një trajtim i përdorur nga shumë atletë, si një formë shërimi nga dëmtimet e ndryshme, si dhe një masë parandaluese dhe një mënyrë për të rritur shëndetin e përgjithshëm. Lebron James, legjenda e Hall of Fame, Dave Robinson dhe Russel Wilson janë disa shembuj të atletëve që përdorin HBOT për të mbajtur veten fizikisht të aftë, për t'u rikuperuar nga dëmtimet dhe për të performuar më të mirën e tyre.

Disa nga përfitimet e terapisë me oksigjen hiperbarik për sportistet janë listuar si më poshtë:

Rritja e rikuperimit për shërimin e plagëve

Disa lloje të plagëve shërohen më shpejt kur ekspozohen ndaj terapisë me oksigjen hiperbarik. Kjo është për shkak se oksigjeni në zonën e prekur shpesh është i varfëruar, duke rritur rrezikun për vdekjen e indeve midis komplikimeve të tjera. Lëndimet e kompresimit, absceset kraniale dhe lëndimet e tjera të lidhura me traumat janë të gjitha kandidatë për HBOT.

Rritja e aftësive të performancës fizike

Sportistët që marrin pjesë në HBOT mund të shohin gjithashtu përmirësim në performancën e tyre. Prania e një përqendrimi të lartë të oksigjenit në gjak funksionon si një parandalues ​​i lëndimeve, duke i lejuar muskujt të funksionojnë në mënyrë optimale. Gjithashtu, rritja e oksigjenit në qelizat e trurit i ndihmon sportistët të marrin vendime më efektive në një kohë të shkurtër, duke u dhënë atyre një avantazh ndaj lojtarëve më të lodhur.

Shëndeti mendor i përmirësuar

Siç u përmend më lart, truri përfiton gjithashtu nga rritja e fluksit të oksigjenit. Kjo mund të jetë gjithashtu e dobishme në lidhje me shëndetin mendor, pasi rrugët nervore dhe qarkullimi i gjakut në tru mund të përmirësohen përmes përdorimit të HBOT. Mjegulla e trurit - e shkaktuar nga sëmundje mendore, lëndime ose shkaqe të tjera - mund të korrigjohet gjithashtu përmes rritjes së fluksit të oksigjenit në tru.

Dhimbje dhe ënjtje/edema të reduktuara

HBOT eliminon ënjtjen duke rritur rrjedhjen e oksigjenit në indet në zonën e fryrë. Kjo lehtëson presionin, duke lehtësuar kështu dhimbjen, si dhe zvogëlon rrezikun e nekrozës (ose vdekjes së indeve) për shkak të mungesës së zgjatur të oksigjenit. Nxitja shtesë e oksigjenit në gjak gjithashtu ndihmon në lehtësimin e dhimbjeve, pasi të gjitha plagët kanë nevojë për oksigjen për t'u shëruar, qofshin ato të brendshme apo të jashtme.

Cilësi e përmirësuar e gjumit

Shumë njerëz zgjohen pjesërisht gjatë gjithë natës për shkak të mungesës së oksigjenit pa e kuptuar kurrë këtë. Për shkak të kërkesave shtesë në trupat e tyre, sportistët veçanërisht kanë nevojë për gjumë cilësor dhe rikuperues për të ndihmuar trupin e tyre të shërohet. Studimet kanë treguar se rritja e oksigjenit nxit gjumin e thellë, i cili është lloji i gjumit që i nevojitet trupit në mënyrë që të rigjenerohet, të rivendoset dhe të shërohet në fund të ditës.

 

Ndërsa u krijua fillimisht për të ndihmuar pacientët me grip, terapia hiperbarike e oksigjenit ka lulëzuar në një trajtim për një sërë kushtesh gjatë shekullit të kaluar. I përdorur nga atletët për shërimin e plagëve dhe rritjen e aftësive të performancës, ai ka bërë një rrugë të gjatë nga qëllimi i tij origjinal.
Ndërsa dikur shihej si një praktikë e çuditshme që përdorej vetëm nga të famshëm me shumë para, terapia hiperbarike me oksigjen është bërë gjerësisht e disponueshme për publikun për t'i ndihmuar ata të kthehen në shëndetin optimal; si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Tani e përdorur në qendrat e kujdesit të plagëve si një trajtim për djegiet, lëndimet e kompresimit dhe sëmundjet e tjera të ndryshme, është e vështirë të besohet se kjo formë jashtëzakonisht e dobishme e trajtimit ishte e fshehur për kaq shumë kohë.

HBOT është i dobishëm jo vetëm në shërimin dhe performancën e plagëve, por edhe në shëndetin mendor, zgjidhjen e problemeve të gjumit, reduktimin e dhimbjeve dhe parandalimin e vdekjes së indeve, vetëm për të përmendur disa. Përfitimet e tij vazhdojnë të zgjerohen së bashku me numrin e njerëzve që ndërgjegjësohen për vetitë e tij shëruese.

Pavarësisht nëse keni një dëmtim ekzistues që thjesht nuk do të shërohet ose jeni thjesht të interesuar ta çoni shëndetin tuaj në nivelin tjetër, do të gjeni atë që kërkoni në kliniken tone. Për të arritur një shëndet optimal në të gjitha fushat që ju nevojiten, kontaktoni kliniken FitHealth  për një konsultë sot. Stafi miqësor dhe i ditur janë pranë për t'ju ndihmuar!