Niveli i testosteronit dhe depozitimi i dhjamit abdominal

Testosteroni është hormoni i energjisë, ai luan një rol parësor në dhënien dhe ruajtjen e mirëqenies së përgjithshme psiko-fizike. Meshkujt pas moshës 50 vjeç duhet të kontrollojnë nivelin e testosteronit me një analizë të thjeshtë gjaku. Ulja e prodhimit dhe niveleve të testosteronit tek meshkujt e rritur shoqërohet nga:

- rritja e kolesterolit total dhe në veçanti e - LDL Kolesterolit

- rritje e masës dhjamore të barkut

- rritje e sheqerit në gjak (mbi 120 mg/dl esëll) me rezistencë ndaj insulinës

- rrezik i lartë i diabetit mellitus tip II

- rritje e sekretimit të kortizolit që ju bën të humbni edhe më shumë masën e muskujve.

NJOHJA E ROLIT TË TESTOSTERONIT TEK FEMRAT DHE MESHKUJT

Tek meshkujt, niveli i testosteronit është midis 5,9 - 19,9 mmol / L gjak. Me një vlerë nën 5.9 mmol jemi në andropauzë, të ekspozuar ndaj rreziqeve kardiovaskulare, ulje të dëshirës seksuale, kufizim në performancën seksuale. Me vlera të ulëta të testosteronit ka edhe shqetësime të gjumit, nervozizëm, djersitje intensive, ulje të vëllimit dhe forcës së muskujve. Prodhimi i testosteronit ka një ritëm cirkadian. Niveli më i lartë i testosteronit ndodh ndërmjet orës 03:00 dhe 9:00. Pastaj zvogëlohet gjithnjë e më shumë në mbrëmje. Sekretimi i testosteronit ndjek rrjedhën e diellit dhe përgatit trupin e njeriut për aktivitetet e përditshme. Meshkujt prodhojnë rreth 6 mg testosterone në ditë dhe këtë e bëjnë kryesisht përmes testikujve. Femrat prodhojnë testosteronin e tyre përmes gjëndrave mbiveshkore, duke prodhuar 50 herë më pak se meshkujt.

TESTOSTERONI DHE DEPOZITIMI I DHJAMIT ABDOMINAL

 Testosteroni mashkullor dhe femëror është një hormon lipofilik, domethënë mund të hyjë në adipopcite, qelizat yndyrore. Adipocitet janë të pajisura me një enzimë AROMATASE e cila mund të transformojë testosteronin në estrogjen. Gruaja e konverton testosteronin e saj në 17 beta estradiol, estrogjeni më i fuqishëm. Ky prodhim lejon indin dhjamor të akumuluar në bark të kryejë një funksion zëvendësues të gjëndrës ovariane te gratë në menopauzë.

Është mirë të dini se testosteroni i lidhur me proteinat transportuese brenda gjakut (proteina lidhëse e hormoneve të serumit ose SHBG) nuk ka të njëjtin efektivitet si hormoni i lirë.

Studimet e fundit kanë treguar se tek meshkujt mbi 30 vjeç ka një rënie graduale të nivelit të testosteronit të lirë që shoqërohet me një rritje të masës yndyrore. Shkencëtarët në Qendrën Mjekësore Jugperëndimore të Universitetit të Teksasit zbuluan se nivelet e larta serike të SHBG janë parashikuesit më të mirë të çdo rritjeje të niveleve të yndyrës së barkut.

Si përfundim, megjithatë, mund të thuhet se terapia e zëvendësimit të hormoneve me bazë testosteroni mund të ndihmojë në ruajtjen ose ndërtimin e masës muskulore dhe humbjen e yndyrës, gjëra që bëhen gjithnjë e më të vështira me kalimin e moshës. Gjithmonë për këtë nevojitet konsulta me mjekun.

Aksesoni Shërbimet

Në FitHealth Clinic do të gjeni shërbimet më të mira për të përmirësuar jetën tuaj.