Si i ndihmon HBOT pacientët me spektër autizmi?

Autizmi është një çrregullim i spektrit që prek pacientët ndryshe, por në përgjithësi shkakton probleme zhvillimi. Diagnoza e hershme është thelbësore për të ndihmuar pacientët dhe anëtarët e familjes të marrin ndihmën e nevojshme. Me trajtimin e duhur, pacientët e spektrit mund të jetojnë jetë të lumtur dhe të përmbushur. Ekzistojnë një sërë trajtimesh të disponueshme për autizmin, duke përfshirë terapinë hiperbarike të oksigjenit (HBOT).

 

Informacion mbi autizmin

Çrregullimi i spektrit të autizmit (ASD) prek 1 në 44 fëmijë në të gjithë botën. Ky çrregullim mund të shkaktohet nga faktorë të ndryshëm, duke përfshirë ato gjenetikë dhe mjedisorë. Simptomat mbulojnë një gamë të gjerë dhe përfshijnë sfida me ndërveprimet sociale, të folurit, komunikimin joverbal, sjelljen e përsëritur dhe më shumë. Si një çrregullim i spektrit, çdo rast është unik, kështu që nuk ka një qasje standarde për trajtimin e autizmit. Trajtimet zakonisht përfshijnë terapi farmaceutike, terapi të sjelljes dhe terapi dietike. Në përgjithësi, këto metoda trajtimi kërkojnë kohë dhe qëndrueshmëri, dhe rezultatet mund të ndryshojnë ndjeshëm nga një individ në tjetrin.

 

Problemet mjekësore shoqëruese

Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me autizëm kanë më shumë gjasa të kenë një sërë problemesh mjekësore shoqëruese. Përveç trajtimit të simptomave të tyre të autizmit, bëhet gjithashtu e nevojshme të trajtohet çdo çështje mjekësore shoqëruese. Disa nga problemet më të zakonshme mjekësore shoqëruese përfshijnë ankthin, depresionin, çrregullimet e gjumit, çrregullimin e deficitit të vëmendjes / hiperaktivitetit, çrregullimin obsesiv-kompulsiv, shqetësimet gastrointestinale etj.

 

Pacientët me autizëm mund të përfitojnë nga trajtimet e vendosura posaçërisht për ASD, por mund të nevojiten edhe terapi shtesë për problemet mjekësore shoqëruese. Terapia me oksigjen hiperbarik po provon të jetë një trajtim efektiv për autizmin që mund të ndihmojë në reduktimin e simptomave të çështjeve mjekësore shoqëruese gjithashtu.

 

Çfarë është HBOT?

HBOT ose terapia hiperbarike e oksigjenit është një trajtim i miratuar nga FDA që filloi si një mënyrë për të trajtuar sëmundjen e dekompresimit, por tani përdoret për të trajtuar një sërë problemesh shëndetësore. Trajtimi u siguron pacientëve oksigjen me presion të lartë. Pacientët shtriheshin në një dhome nën presion të mbushur me oksigjen të pastër. Pacienti thjesht relaksohet dhe merr frymë normalisht. Zakonisht seancat zgjasin nga 60 deri në 120 minuta, në varësi të trajtimit. Pacientët mund ta përdorin kohën për t'u çlodhur, për të parë TV, për të dëgjuar muzikë ose për të marrë një sy gjumë.

Ndërsa pacienti është duke pushuar, nivelet e tyre të oksigjenit rriten, gjë që mund të çojë në një sërë përfitimesh shëndetësore. Nivelet e larta të oksigjenit në trup stimulojnë shërimin dhe reagimin imunitar duke rritur prodhimin e qelizave të bardha të gjakut dhe duke reduktuar inflamacionin. Rritja e niveleve të oksigjenit mund të bëjë që bakteret anaerobe të vdesin për një ilaç natyral dhe efektiv të infeksionit. Përfitimet e trajtimit me oksigjen hiperbarik rriten me kalimin e kohës pasi trupi mësohet më shumë me rritjen e niveleve të oksigjenit.

 

Si mund të ndihmojë HBOT pacientët autikë?

HBOT është përdorur si një trajtim alternativ i autizmit dhe ka treguar rezultate pozitive. Disa nga kushtet që mendohet se kontribuojnë në simptomat e autizmit përfshijnë:

-Hipoperfuzioni cerebral

-Inflamacionin

-Çrregullimi imunitar

-Stresi oksidativ

-Mosfunksionimi mitokondrial

Ngopja e gjakut me nivele të larta të oksigjenit redukton inflamacionin dhe rrit qarkullimin e gjakut në tru, dhe besohet se kjo luan një rol në trajtimin efektiv të autizmit. Studimet kanë treguar se fëmijët me autizëm përjetojnë përmirësime në performancën njohëse, kujtesën, verbalizimet, të folurit dhe ndërveprimet sociale pas trajtimit. Pacientët adoleshentë raportojnë përmirësime në aftësitë e vetë-ndihmës dhe aftësinë për të mësuar aftësi të reja.

 

A është procesi HBOT i ndryshëm për fëmijët me spektër?

Procesi i përgjithshëm për fëmijët dhe të rriturit që marrin trajtime HBOT është relativisht i njëjtë. Kur fëmija të jetë gati për të filluar, ai do të futet në dhomën HBOT i shoqëruar me një nga prindërit. Kohëzgjatja e trajtimit është e ngjashme me seancën e një të rrituri - ndoshta midis 1 dhe 2 orë - dhe më pas të gjithë mund të shkojnë në shtëpi së bashku. Nuk ka asgjë të veçantë që duhet bërë për t'u rikuperuar pas trajtimit. Të gjithë mund të vazhdojnë ditën e tyre normalisht.

 

Sa vjeç duhet të jetë fëmija?

Nuk ka saktësisht një kërkesë minimale të moshës që një fëmijë të marrë HBOT. E vetmja kërkesë reale është që fëmija të ketë aftësinë për t'u ulur ose shtrirë i qetë në dhomë për një periudhë të gjatë kohore.

 

A janë të nevojshme trajtime të shumta?

Numri i trajtimeve do të varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë (natyrisht) simptomat që po trajtojmë. Fëmija mund të ketë nevojë të planifikojë trajtime deri në pesë ditë në javë në mënyrë që të sigurojë rezultatet më të shpejta dhe më të qëndrueshme. Kjo do të ndihmojë gjithashtu që përfitimet të zgjasin më gjatë, por kjo (përsëri) varet nga gjendja që po trajtojmë.

 

A mund të ofrojë HBOT përfitime për fëmijët me autizëm?

Kohët e fundit ka pasur shumë interes për potencialin e HBOT pediatrike për të përmirësuar autizmitn. Ka disa mekanikë prapa HBOT që duket se kanë disa përfitime të mundshme për fëmijët me autizëm. Sipas këtij artikulli nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë:

 

“…fëmijët me autizëm mund të përfitojnë nga HBOT për shkak të rritjes së mundshme të perfuzionit cerebral që ndodh gjatë trajtimit. Thithja e oksigjenit mbi atmosferën mund të rezultojë në një rritje të presionit të pjesshëm arterial të oksigjenit, duke çuar në rritjen e shpërndarjes së oksigjenit në tru. Terapia me oksigjen hiperbarik mund të ketë gjithashtu veti anti-inflamatore për shkak të reduktimit të citokinave pro-inflamatore (faktori i nekrozës së tumorit-α, interferoni-γ dhe interleukinat 1 dhe 6). Për më tepër, HBOT mund të përmirësojë mosfunksionimin mitokondrial, si dhe të rregullojë lart prodhimin e enzimave antioksidante.

 

Ka shumë studime dhe shumë prova që tregojnë mbështetje për këtë procedurë, dhe ka shumë raste në të cilat përmirësimet kanë qenë të rëndësishme. Për shembull, disa nga këto raporte sugjeruan se kishte përmirësime në shumë aspekte të ndryshme, si funksionimi i përgjithshëm, gjuha pranuese dhe kontakti me sy dhe përmirësime në sjellje si hiperaktiviteti, nervozizmi, të folurit dhe stereotipia. Kjo do të thotë gjithashtu se është e vështirë të thuhet se sa do të zgjasin këto përfitime për çdo fëmijë individual. Disa mund të kenë nevojë të vazhdojnë të marrin trajtime për të ruajtur përfitimet, ndërsa të tjerët mund të jenë në gjendje të bëjnë korrigjime afatgjata të sjelljes duke kombinuar HBOT dhe terapi të tjera.