Lidhja midis intolerancave ushqimore dhe problemeve në lëkurë

Intolerancat ushqimore janë një temë e panjohur për shumë dhe, akoma më keq, jashtëzakonisht e nënvlerësuar.

Megjithëse është e vështirë të gjurmohen të dhëna epidemiologjike në gjendje të përcaktojnë me siguri përqindjen e incidencës, vlerësimet indikative sugjerojnë se rreth 30-40% e popullsisë vuan prej tyre.

Shqetësuese është shtimi i përhapjes së problemeve shëndetësore që lidhen me alergjitë, mbindjeshmërinë apo intolerancave ndaj ushqimit, prova të prekshme të përhapjes së shpejtë të mënyrës moderne të jetesës, gjithnjë e më e pakët në lëndë ushqyese dhe e pasur në përbërës të rafinuar, aditivë dhe produkte jo të përshtatshme për mirëmbajtjen e shëndetit të individëve.

Intolerancat ushqimore janë pasojë e kalimit nëpër mukozën e zorrëve, të makromolekulave të ushqimit, jo të tretura plotësisht, të cilat në kontakt me sistemin limfatik dhe të qarkullimit të gjakut shkaktojnë një përgjigje të sistemit imunitar,i cili nga ana e tij prodhon një reaksion inflamator të përgjithësuar. Ky inflamacion përfshin të gjithë trupin dhe mund të çojë në simptoma në çdo ind ose organ. 

Ka raste në të cilat disa pezmatime të lëkurës (urtikarie, dermatit, ekzemë, kruajtje e padurueshme) shpesh duken si pa zgjidhje, si tek fëmijët dhe tek të rriturit. Në raste të tilla fillojmë të hetojmë alergjenët mjedisorë dhe ushqimorë, duke shpresuar të gjejmë "fajtorin" famëkeq mes tyre, por thuajse gjithmonë mendojmë se këto alergenë mund të japin një reaksion alergjik të lidhur me imunoglobulinën E, tipike e alergjisë. Por duhet të kuptojmë se këto inflamacione të lëkurës nuk mund të vijnë nga një alergji, por nga një intolerancë ushqimore, e zhvilluar me kalimin e kohës.

Alergjitë ushqimore ndodhin shpejt dhe me simptoma zakonisht akute; ato induktojnë prodhimin e imunoglobulinave E, përgjegjëse për simptomat e dhunshme dhe pothuajse të menjëhershme që rrjedhin prej tyre. Intolerancat janë gjithashtu reagime anësore ndaj substancave ushqimore, të njohura si të huaja, por fillimi i çrregullimeve, në vend që të jetë i shpejtë, është "shpërthim i vonuar"; kjo sepse ky agresion nuk perceptohet si një rrezik i menjëhershëm nga sistemi imunitar i cili shkakton një inflamacion të ngadaltë dhe të vazhdueshëm që trupi mund ta tolerojë deri në një kufi të caktuar, përtej të cilit manifestohen simptomat. Për shkak të kësaj periudhe latente, është e vështirë për shumë që të pranojnë dhe kuptojnë se si një problem i lëkurës, i cili u shfaq "papritmas" në një periudhë të caktuar të jetës, mund të lidhet me një ushqim të marrë "gjithmonë dhe pa dhënë kurrë probleme".

Ushqimi mund të shkaktojë intolerancë nëse, ditë pas dite, kalon barrierën e mukozës së zorrëve pa u zbërthyer në mënyrë adekuate në lëndët ushqyese bazë (aminoacidet, monosakaridet, etj.); dhe si i tillë, i pazbërthyer, sistemi imunitar e identifikon atë si të huaj dhe aktivizon një përgjigje mbrojtëse kundër tij.

Intolerancat ushqimore mund të jenë rrjedhojë dhe e mungesës së sistemeve enzimatike tretëse adekuate dhe efikase, por mbi të gjitha lidhet me ekzistencën e një mukoze të zorrëve që ka humbur funksionin e saj të barrierës selektive dhe lejon kështu që "gabimisht" të kalojnë makromolekulat ushqimore.

Këto makromolekula konsiderohen nga limfocitet (elementet "roje" të sistemit imunitar) si armiq. Sulmi nga makromolekulat ushqimore përgjithësisht nuk konsiderohet si një rrezik imediat nga sistemi imunitar, prandaj reagimi është më i ngadaltë dhe fillimisht është i varur nga doza, në kuptimin që për të sensibilizuar limfocitet, ngacmimi duhet të jetë masiv dhe i zgjatur në kohë.

Kjo shpjegon arsyen pse intoleranca ushqimore zhvillohet ndaj ushqimeve të ngrëna më shpesh, madje edhe ato që deri në atë moment "nuk kanë dhënë kurrë probleme", të paktën në dukje.

Abuzimi me medikamentet (në veçanti me antibiotikë), ndotësit e ushqimit (metale të rënda, aditivë, preservativë dhe pesticide), stresi, infeksionet janë të gjitha “helme” që dëmtojnë integritetin e barrierës së zorrëve.

Marrëdhënia lëkurë-zorrë ka qenë e njohur për disa kohë: hetimet shkencore kanë zbuluar se në subjektet që vuajnë nga dermatiti atopik, ekzema, psoriaza, etj. mukoza e zorrëve është veçanërisht e depërtueshme.

Përtej provave të provuara shkencërisht, të gjithë do të kenë provuar lidhjen e pabesueshme të lëkurës së zorrëve të paktën një herë në jetën e tyre, ndoshta pa kuptuar plotësisht arsyet.

Sa prej nesh, për shembull, e kanë gjetur veten me një skuqje të lëkurës pasi kanë marrë një antibiotik? Më shumë sesa një mbindjeshmëri individuale ndaj përbërësve të produktit, në këto raste është një efekt i lidhur me shterimin e florës bakteriale të zorrëve, ndryshimin pasues të përshkueshmërisë së zorrëve dhe hyrjen në trup të sasive më të larta të makromolekulave ushqimore.

Duhet të kihet parasysh gjithashtu se toksinat që formohen si rezultat i intolerancës ushqimore shpesh kanë një organ specifik të synuar për secilin prej nesh, ndoshta për faktin se të gjithë individët kanë një strukturë të trupit më të dobët se të tjerët.

Përveç gjithë kësaj, le të mos harrojmë se lëkura është një nga pesë organet ekskretuese të trupit (nga latinishtja "emunctus" për të dëbuar) dhe si i tillë organizmi mund ta përdorë atë për t'u çliruar nga ajo që po e “helmon”.